Ministrica Đapo i direktor Fonda za zaštitu okoliša Čibukčić obišli najveći infrastrukturalni projekat u Bihaću

Nakon učešća na 4. Naučno-stručnom skupu “5.juni-Svjetski dan zaštite okoliša”, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, Fuad Čibukčić, direktor Federalnog fonda za zaštitu okoliša, Azra Hadžić, zastupnica u Parlamentu FBIH, kao i gradonačelnik, Emdžad Galijašević, su zajedno sa gradskom upravom obišli kapitalni i najveći infrastrukturalni projekat u Bihaću.

Riječ je o KfW projektu, započetom još 2010. godine, kojim je predviđena izgradnja sistema odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda općine Bihać u cilju dugoročnog kvalitetnog rješavanja pitanja otpadnih voda na području općine Bihać.

Ovim projektom će se sva postojeća i novoizgrađena kanalizacijska mreža Bihaća uvezati u jedan cjelovit sistem odvoda i prečišćavanja otpadnih voda, koji podrazumijeva odvođenje otpadnih voda iz domaćinstava i industrije do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te prikupljanje, tretman i ispuštanje oborinskih voda u recipijente. Projektom se želi osigurati prihvatljivo i higijensko prikupljanje i tretman otpadnih i oborinskih voda, što bi unaprijedilo životne uvjete građana Bihaća, koji su u pojedinim naseljima imali problema sa fekalnim i oborinskim vodama.

Ministrica Đapo prepoznala je značaj projekta i bez njene odluke da osigura 2.000.000 KM iz Fonda za zaštitu okoliša ne bi bilo moguće ići u drugu fazu ovog projekta. Ministrica Đapo i direktor Fonda za zaštitu okoliša prepoznali su KfW projekat kao projekat koji je strateški za grad Bihać i njegove građane.

Related posts