Ministarstvo odbrane BiH traži krivce: Ko je vojsci poručio pokvarenu hranu?

S obzirom da OSBiH raspolažu sa više od 300 tona konzervi kojima uskoro istječe rok, Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je akciju vraćanja isporučene robe

Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je postupak utvrđivanja ko je odgovoran za propuste zbog kojih je za tri pješadijske brigade Oružanih snaga (OS) BiH stiglo čak 14 puta više konzervi sa hranom od onoga što je naručeno.

Naime, na posljednjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH upozoreno je da vojsci nedostaju hrana, uniforme i oprema, a da je, s druge strane, kupljena ogromna količina konzervi kojima je istekao ili istječe rok trajanja.

– Kako je došlo do narudžbe tih konzervi možete pitati bivšeg ministra odbrane Zekerijaha Osmića. Postupak je u toku i još ne znamo kada će biti poznato ko je odgovoran za ovaj propust – kazala je za Faktor ministrica odbrane Marina Pendeš.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) o javnim nabavkama Ministarstva odbrane za period od 2011. do 2015. godine, među firmama od kojih su vršene narudžbe konzerviranih prerađevina našle su se Duga komerc, Akova impex Sarajevo, Pakol Pale, Nedomex Pale i Kreis BH.

Za nabavku konzervi u ovom periodu, prema podacima CIN-a, izdvojeno je više od 5 miliona KM.

S obzirom na to da OSBiH raspolažu sa više od 300 tona konzervi kojima uskoro istječe rok, Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je akciju vraćanja isporučenih konzervi, ali još nije poznato kojim proizvođačima će biti vraćeni proizvodi.

Pokušali smo više puta kontaktirati bivšeg ministra odbrane Zekerijaha Osmića, s obzirom da su nabavke konzerviranih proizvoda vršene u trajanja njegovog mandata, ali nas je s druge strane linije dočekala govorna pošta.

Jedu samo konzerve

Vojnici OSBiH trenutno jedu zalihe konzervirane hrane kojima uskoro istječe rok trajanja, te se stoga ne nabavlja ništa od svježeg povrća ili voća za obroke. Pored toga, i kada su na straži ne dobijaju šest KM toplog obroka, već konzerve hrane.

(Dž. Čolak/Faktor.ba)

Related posts