Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske ne zna šta je to Republika Srpska

Ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Vlaho Orepić pitao je novinare šta je to Republika Srpska nakon što su od njega tražili da prokomentariše navodne krivične prijave MUP-a RS-a protiv hrvatskih generala.

Vlaho Orepića, ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, na pitanje da li će se obratiti kolegama u RS, povodom krivičnih prijava MUP RS protiv hrvatskih generala, ironično je pitao “Šta je to?”.

Na izjavu hrvatskog ministra reagovao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji je kazao da ukoliko hrvatski Orepić misli da vrijeđa pola BiH, tačnije Republiku Srpsku onda neće biti nikakve saradnje.

“Očekujem da u narednim svojim istupima i odnosu prema BiH, svi funkcioneri iz Hrvatske treba da poštuju RS, jer ona ima svoju ulogu i značaj definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH”, poručio je Crnadak, a prenosi Blic.rs.

Iz Tužilaštva BiH danas je saopćeno da o predmetima koji postoje u Tužilaštvu BiH, a odnose se na hrvatske državljane koji borave u Hrvatskoj, državno Tužilaštvo upoznalo je kolege iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske prilikom posjete glavnog državnog odvjetnika Hrvatske 2014. godine.

“U skorije vrijeme, nismo zaprimili nikakav materijal iz MUP-a RS. Prilikom svakog susreta sa kolegama iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a prema Protokolu o suradnji, inicirana je potreba riješavanja ovih predmeta, a također i sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije i Vrhovnim tužilaštvom Crne Gore, u vezi predmeta protiv državljana tih zemalja”, navode iz Tužilaštva BiH.

klix.ba

Related posts