Ministar Jasmin Burnić sa predstavnicima javnih komunalnih preduzeća USK-a

Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, mr. Jasmin Burnić, dana 25. 07. 2016. godine održao je radni sastanak sa predstavnicima javnih komunalnih preduzeća sa područja Unsko-sanskog kantona.

Tom prilikom su razmjenjena iskustva i mišljnja o dosadašnjoj uspješnoj saradnji komunalnih preduzeća sa ministarstvom kroz aktivno učešće komunalnih preduzeća u mnogim projektima implementiranim od strane ovog ministarstva.

Razgovaralo se o dosadašnjim uspješno realiziranim projektima kao i o projektima koji su planirani u 2016. godini. Jedan od projekata kojeg je ministarstvo implementiralo u saradnji sa komunalnim preduzećima USK-a u 2015. godini je i projekat „Čiste prometnice“ koji se nastavlja i u 2016. godini. Cilj projekta je bio smanjiti količine otpada koje se nekontrolisano bacaju uz značajne putne pravce USK-a kao i doprinos procesu unapređenja upravljanja otpadom na području Unsko-sanskog kantona.

U tu svrhu u 2015. godini nabavljeno je 76 betonskih cijevi velikog profila koje su postavljene na značajnim putnim pravcima u USK-u. Za potrebe JKP-a po pitanju pravilnog prikupljanja otpada na putnim pravcima, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u 2016. godini izvršilo je nabavku 5000 komada plastičnih vreća za postavljanje istih u betonske cijevi, te je iskoristilo ovaj radni sastanak da predstavnicima komunalnih preduzeća uruči nabavljene vreće za otpad.

Time je omogućen nastavak projekta u cilju što boljeg i kvalitetnijeg zbrinjavanja otpada na značajnim putnim pravcima na području USK-a, a sve u cilju zaštite okoliša i kvalitetnijeg života građana USK-a.

Related posts