Milorad Pupovac: Volio bih da do referenduma u RS nije došlo

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac danas je izjavio, gostujući na Hrvatskoj radio-televiziji, kako bi volio da do referenduma u Republici Srpskoj nije ni došlo.

Pupovac je konstatirao kako su referendumi u historiji ovih prostora često završavali tenzijama i sukobima, javlja Anadolu Agency (AA).

– Ja se nadam da ovaj referendum neće završiti na takav način, drugim riječima, da onoga čega nije bilo prije referenduma, da će ga biti poslije referenduma, znači razuma i spremnosti da se razgovara – izjavio je Pupovac.

Istaknuo je kako alternative dogovoru u BiH nema, osim da politički lideri triju konstitutivnh naroda dvaju entiteta počnu preuzimati odgovornost o tome na koji će način biti uređena zemlja BiH.

– Iz BiH ne može nijedan od entiteta. Iz nje mogu samo pripadnici naroda koji ionako već odlaze ili su odlazili – poručio je Pupovac.

Smatra kako nitko nije čino ono što je trebalo da do referenduma u Republici Srpskoj ne dođe i da je to pitanje trebalo biti riješeno na drugi način, no kako spremnosti za to nije bilo. Kazao je kako je referendum za političku budućnost Milorada Dodika možda oportuno rješenje, ali kako je pitanje utjecaja na ukupne odnose u BiH upitno.

– Oportunost referenduma će se vidjeti tek za nekoliko dana – kazao je Pupovac.

Budućnost Srba u BiH se ne može zajamčiti bez suradnje s ostala dva naroda, ne samo sa hrvatskim, na čemu u posljednje vrijeme insistira Dodik, smatra Pupovac, nego ni bez suradnje sa Bošnjacima.

Istaknuo je kako tu suradnju trebaju ohrabrivati i Hrvatska i Srbija, ukoliko žele budućnost BiH i dijelovima svojih naroda u toj zemlji.

Related posts