Michele Benigna otkriva / Kako su se prizori Sarajeva našli u novom Star Wars filmu

Da li ste znali da su boje Sarajeva poslužile kao inspiracija za jedan dio nove priče iz Star Wars univerzuma – filma Rogue One?

Da, izgled Jedhe, svete planete za džedaje, nastao je po uzoru na boje, izgled i tonove Sarajeva i Baščaršije, i za to možemo zahvaliti velikom prijatelju ovoga grada Micheleu Benigni.

Michele Benigna je čovjek koji je radio na vizuelnim efektima, ne samo za Rogue One već i za blockbustere kao što su Star Wars: Force Awakens, Ant-Man, Avengers: Age of Ultron, Interstellar, Thor: The Dark World, Man of Steel, The Dark Knight Rises, Harry Potter…

Benigna, koji je jedno vrijeme živio u Sarajevu, dao je intervju za portal Radiosarajevo.ba u kojem govori o svojoj ljubavi prema Ratovima zvijezda.

Inače, za Rogue One: A Star Wars Story, radio je na kreiranju Jedhe pri kompaniji ILM London.

Šta značiti raditi na projektu kao što je Star Wars, nečega što je oblikovalo profesionalne snove generacijama umjetnika i kako ste postali dio tog tima?

Benigna: Već dugo sam veliki fan Ratova zvijezda, tako da možete zamisliti uzbuđenje kad sam saznao da imam šansu da radim na Star Wars projektu…, to je bio vrh moje karijere… ne može „više“ od Ratova zvijezda, a ja sam imao tu sreću da sam radio na filmovima Epizoda VII i Rogue One.

Radim u Londonu već nekoliko godina i, kada je ILM otvorio studio ovdje, bio sam sretan da sam postao dio tog tima od samog početka, te sam dobio šansu da radim na Star Wars projektima.

Šta je tačno Vaš posao i da li kompoziting ima neku preteču u historiji kinematografije?

Benigna: Kao kompozer, posljednja sam karika u procesu vizualnih efekata i odgovoran sam za stvaranje krajnje tzv. vfx iluzije koju će, na kraju, publika vidjeti. Dakle, uklapam snimljene i kreirane elemente iz više izvora i kombiniram ih u finalnu sliku.

Preteča modernog digitalnog kompozitinga bio je Optical Printer (optički printer, op. pr.), koji se sastojao od kamere koja je povezana na jedan ili više projektora i bila je u mogućnosti da kombinira više traka filma. Koristio se od početka ‘20-ih pa sve do kraja ‘80-ih godina prošlog vijeka.

Ko su Vam uzori – ako ih imate?

Benigna: Imao sam sreću pa sam radio s jednim od njih – Johnom Knollom (tokom stvaranja Rogue One), a sreo sam i gospodina Dennisa Murena. Oni rade za ILM godinama i žive su legende, toliko inspiriraju!

Koje sposobnosti, znanje i kvalitete treba imati osoba da bi bila u Vašem poslu?

Benigna: Ono što ja volim u ovom poslu jeste to što vam trebaju i umjetničke i tehničke vještine.

Ja sam naturščik, samouk, tako da vjerujem da je sve moguće ako tome posvetite strast i vrijeme. Uvijek se trudim da dam sve od sebe, a inspiraciju tražim i u klasičnoj umjetnosti i u stvarnom životu.

Čuli smo da ste režirali sjajni kratki film. Možete li nam reći nešto više o tome?

Benigna: Da, režirao sam nezavisni kratki film imena AYMARA. Riječ je o filmu naučne fantastike, jedan od rijetkih snimljen u InfraRedu, što kreira jedinstven crno-bijeli izgled. Nadnaravni prizori koji pričaju jednostavnu priču zaustavljenu u vremenu i prostoru. Vrijeme ima glavnu ulogu: ono neumorno teče, ali sjećanja traju zauvijek.

Odabran je na nekoliko svjetskih festivala, uključujući i AESTHETICA filmski festival u Yorku (Velika Britanija), koji je povezan s BAFTA-om.

Ako želite saznati više, posjetite ovu adresu: www.aymarafilm.com.

Također smo čuli da se sarajevska Baščaršija pojavljuje u filmu Rogue One. Možete li nam reći gdje i zašto Sarajevo?

Benigna: Imao sam tu sreću da sam radio i živio u Sarajevu tokom 2008, i u tom periodu sam načinio mnoštvo fotografija grada.

Sarajevo je mješavina kultura i, kad sam radio na jednom prizoru iz Jedhe, nekako mi se učinilo da dva grada imaju sličnu vibraciju. Fotografije koje sam koristio sam načinio s jednog uzvišenja koje gleda prema Baščaršiji i starom dijelu Sarajeva.

Foto: Michele Benigna

/radiosarajevo.ba

Related posts