Merkel s Bidenom na sastanku u Bijeloj kući

Američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel sastaju se danas u Bijeloj kući u sklopu napora za obnavljanje transatlantskih veza nakon napetosti koje je pokrenula administracija Donalda Trumpa.

Kancelarka bi trebala započeti dan u Washingtonu sastankom i doručkom s američkom potpredsjednicom Kamalom Harris prije razgovora s američkim poslovnim čelnicima i primanjem titule počasnog doktora Univerziteta Johns Hopkins.

Posjet Sjedinjenim Dražavama za Merkel će vjerojatno biti jedno od njenih posljednjih službenih putovanja kao kancelarke prije nego što na nacionalnim izborima u septembru napusti državničku funkciju najveće evropske ekonomije.

Kancelarka je tokom svojih 16 godina vlasti imala više od 20 posjeta Washingtonu, a Biden je četvrti američki predsjednik tokom njene kancelarske funkcije.

Očekuje se da će se razgovori Biden-Merkel fokusirati na korake za okončanje globalne krize s koronavirusom, postpandemijski ekonomski oporavak, klimatske promjene kao i međunarodna sigurnosna pitanja poput sedmogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, izvještava dpa.

Sastanak u Bijeloj kući  također će vjerojatno uključivati ​​razgovore o kontroverznom plinovodu Sjeverni tok 2 s ciljem opskrbe Evrope ruskim prirodnim gasom preko Njemačke.

Projekt cjevovoda vrijedan 11 milijardi dolara izvor je američko-njemačke napetosti, a Washington tvrdi da predstavlja sigurnosni rizik povećanjem evropske zavisnosti o Rusiji.

Merkel je u Washingtonu stvorila ogromnu reputaciju, a bivši američki predsjednik George W Bush ove sedmice je pohvalio njene rukovodeće sposobnosti.

Podvlačeći povezanost Merkel sa SAD-om bivši američki predsjednik Barack Obama dodijelio je Merkel 2011. godine najvišu civilno priznanje u SAD-u, predsjedničku medalju za slobodu, hvaleći je kao “pouzdanu prijateljicu”.

No nakon što je razvila vrlo blizak radni odnos i s Obamom i s Bushom, veze Merkel s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom bile su jako zategnute nakon što je napao njezin liberalni stav prema izbjeglicama, kao i njemačku trgovinsku i industrijsku politiku.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts