Mercedesov R50 pokretat će motor iz bolida Formule 1

Nedavno smo saznali da Mercedes priprema hiper automobil kojeg će pokretati mašina snažna oko 1.000 KS. Sada je neimenovani član Mercedes AMG Petronas F1 tima otkrio da će to ustvari biti motor bolida Formule 1.

Poznat pod oznakom R50, ovaj bi model trebao dobiti 1.6 V6 turbo motor iz W07 F1 bolida, a razvijat će bar 900 KS.

Osim brojnih modifikacija motora i prilagodbi za cestovno korištenje motor će zadržati i hibridnu (ERS) podršku elektromotora snage oko 160 KS, koji će sada pokretati prednje točkove. Spominje se i mogućnost ugradnje još jednog turbo punjača, kao i povećanje zapremine motora na do dvije litre, a sve kako bi se povećala trajnost motora.

Također, Mercedesovi inženjeri morat će ugraditi i novi mjenjač, a koji će se podjednako dobro snalaziti na cesti i stazi. Što se podvozja tiče posljednje informacije govore kako je u taj dio uključen Lotus.

I sve to mora zajedno sa ostatkom automobila težiti maksimalno 1.300 kg ako se želi zadržati specifična snaga od 1 KS/kg. Dobra stvar je da se neće štedjeti, što potvrđuju i najave kako bi model kojim se obilježava 50 godina AMG-a mogao stajati minimalno 4 miliona eura.

Radi se zista o zanimljivom konceptu čiji cilj je biti bar jednako dobar kao AM-RB 001, bolid sa atmosferskim V12 motorom razvijen u saradnji sa Red Bull Racingom.

Related posts