Memorandum o saradnji u okviru projekta “Servisi u zajednici za djecu s poteškoćama„

U Bihaću je danas u sklopu projekta „ Servisi u zajednici za djecu s poteškoćama „ kojeg implementira organizacija Save the Childern u periodu od juna 2016. do decembra 2018.godine potpisan Memorandum o saradnji. Memorandum su pored kantonalnih ministara obrazovanja i zdravstva Adisa Muharemovića i Dženisa Šabulića potpisali predstavnici lokalnih zajednica među kojima i predstavnici grada Bihaća.

Prema riječima Ahmeda Pjane, direktora programa Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Projekat je dio šire regionalne inicijative organizacije Save the Children koju podržava Margaret A. Cargill fondacija, te koja će pored Bosne i Hercegovine obuhvatiti i zemlje Albaniju, Gruziju, Armeniju i Kosovo.

Projektom je planirano uspostaviti dva visokokvalitetna Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Cazinu i Bihaću, koji će predstavljati jedinstven primjer ovakve usluge u Bosni i Hercegovini. Biopsihosocijalni model inkluzije na kojem će se Centri izgraditi predstavlja istinsku prekretnicu u odnosu na preovladavajući medicinski model, te će se usluge zasnivati na multisektorskoj i multidisciplinarnoj podršci djeci. Važno je naglasiti da je ovakav način rada upravo zamišljen i potenciran u sklopu Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje u Unsko-sanskom kantonu i njenog sedmogodišnjeg plana implementacije, usvojenu prošle godine, te čiju je izradu podržala naša organizacija u proteklom periodu“-kazao je Pjano.

Potpisujući Memorandum Adis Muharemović, ministar obrazovanja USK-a kazao je da je projekat od izuzetne važnosti za USK-a jer će poboljšati status osoba sa posebnim potrebama i napraviti iskorak u inkluziji obrazovanja u USK-a.

13895380_572915412833775_3172971147517384259_n Ovaj skup i Memorandum koji smo danas potpisati pokazatelj su naše odlučnosti da radimo institucionalno i u korist gradana, na svim aspektima života i rada. Zahvaljujem organizaciji Save the Childern na pomoći u Projektu kojim ćemo insutucionalno organizirati servise za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju. To što smo ušli u projekat, to što su uključena resorna ministrastva zdravstva i socijalne politike te obrazovanja i općine, to znači da se o ovoj djeci vodi računa, da će im se pomagati da savladaju teškoće sa kojima se svakodnevno suočavaju, i da nećemo dozvoliti da budu izloženi diskriminaciji “-kazao je Dženis Šabulić, ministar zdravstva u Vladi USK-a

Zahvalivši se organizaciji Save the Children na dugogodišnjoj uspješnoj saradnju u području inkluzije s nadležnim obrazovnim institucijama Unsko-sanskog kantona, koja datira još od 2003.godine, Ermin Zulić, v.d. gradonačelnika Bihaća po ovlaštenju, kazao je da grad Bihać već od ranije ima niz uspješno realiziranih projekata sa Udruženjima koja vode brigu o djeci sa posebnim potrebama.

„ Sa ovakvim načinom rada definitivno uspostavljamo održiv sistem podrške djeci i mi ćemo kao grad Bihać biti podrška ovom projektu i našim sugrađanima koji će zahvaljujući ovom projektu dobiti itekako potrebno znanje i naučiti mnoge stvari koje će im olakšati život „-istakao je Zulić.

Related posts