Mektić: Tražio sam suspenziju policajca i šefa smjene na Graničnom prijelazu Uvac

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je za Klix.ba, nakon što je utvrđeno da su službenici Granične policije odgovorni što je Sanjin Sefić prešao granicu BiH, da je lično tražio suspenziju graničnog policajca i šefa smjene na Graničnom prijelazu Uvac. On je dodao i da sve policijske agencije u BiH “lažu građane da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća”.

Ministar je kazao da je u stalnom kontaktu sa rukovodiocima Granične policije BiH i da mu je poznato kako za Sefićem nije bila raspisana potjernica, ali da je Granična policija informisana da je on osoba koja je u bjegstvu.

“Granična policija BiH trebala je povesti računa i ne dozvoliti da on izađe zbog teškog krivičnog djela koje je počinio u oblasti ugrožavanja javnog saobraćaja. Pored svega toga policijski službenik koji se nalazio na graničnom prijelazu Uvac nije se odgovorno ponašao”, rekao je Mektić.

Dodao je kako će istraga pokazati da li je granični policajac “umišljajno” dozvolio da Sefić pređe bh. granicu sa Srbijom.

“Ja sam odmah tražio od Granične policije BiH da suspenduje tog policajca i šefa smjene te da sprovedu detaljnu istragu”, kazao je Mektić.

Sefićev prelazak granice BiH i nesposobnost države da spriječi njegov izlazak zabrinula je mnoge građane posebno ako se uzme u obzir međunarodni problem terorizma i nelegalne trgovine oružjem.

“Ovo šalje jako lošu poruku građanima i javnosti. Policijske agencije na svim nivoima u BiH u svojim izvještajima konstatuju kako je ‘sigurnosna situacija zadovoljavajuća’. To je samo obmanjivanje javnosti, lažno prikazivanje i pokušavanje skrivanje nerada i odgovornosti”, rekao je Mektić.

Ističe da se kao ministar ne može miješati u rad policijskih agencija, ali da može upozoravati na činjenično stanje.

“Te izvještaje usvoje i parlamenti. Mi imamo nepovoljno stanje sigurnosti kada je u pitanju i kriminal i korupcija i javni red i mir, a i sigurnost saobraćaja. Dakle, tu se mora promijeniti odnos države prema problemu sigurnosti”, dodaje Mektić.

Kako kaže, odgovornost leži i na pravosudnim institucijama s obzirom na to da istrage traju dugo te što postoje mnoge pravosnažne presuda koje se ne izvršavaju.

Mektić je kazao kao Ministarstvo sigurnosti BiH nije nadležnost za sigurnost saobraćaja, ali da smatra kako je stanje saobraćaja u našoj zemlji katastrofalno.

“Mi svaki dan imamo slučajeve teško povrijeđenih i smrtno stradalih na putevima. To je neodrživo stanje, a mi se ponašamo kao da se to dešava u nekoj drugoj zemlji. U BiH stalno nešto kao konstatujemo, sabiremo saobraćajne nesreće, povrijeđene, mrtve i tako dalje, a ništa ne činimo da se stanje saobraćaja poboljša”, rekao je ministar.

Smatra kako je policija najodgovornija za ovakvo stanje, ali da pored njih dobar dio odgovornosti snosi i zakonodavstvo koje je fleksibilno prema višestrukim povratnicima u činjenju teških saobraćajnih prekršaja.

“Mi nemamo nikakvu adekvatnu kaznenu politika. Sadašnji Zakon o saobraćaju dotiče ljude koji ponekad naprave prekršaj. Taj zakon nema nikakvu ulogu u smislu preventivnog djelovanja na one koji se iživljavaju na putevima”, rekao je Mektić.

Ističe i da bi jedno od rješenja moglo biti povećanja policijskih pripadnika na putevima. Smatra da je neodgovorni pristup rezultat i saobraćajne nesreće u centru Sarajeva.

“Nisam siguran da će ona bilo koga opametiti u ovoj zemlji jer smo mi i do sada imali teških saobraćajnih nesreća. Ja vjerujem u odgovornost građana i da će putem protesta izraziti pritisak kako bi se neki ljudi pomjerili sa svojih funkcija. Ovdje mora da bude odgovornost i policijskih službenika i komesara i ministara”, kazao je Mektić.

Related posts