Mektić: Građani BiH su pametniji od svih političara, a Gorana Salihovića treba smijeniti

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je za Klix.ba povodom dešavanja vezanih za referendum u RS-u kako su građani BiH pametniji od svih političara i kako je siguran da neće nasjesti na političke provokacije.

“Sve te probleme koji se dešavaju mi trebamo rješavati u okviru institucija. Međutim, političari iz ličnih interesa ne vodeći računa o narodu dižu tenzije i nastoje na osnovu nacionalističke i ratnohuškačke retorike dobiti neku političku koristi. To je najprimitivniji i najmizerniji način na koji mogu doći do političkih poena”, rekao je Mektić.

Ističe da na svu sreću narod nije nasjeo na takve izjave i da tome svjedoči činjenica da u BiH nije bilo nikakvih incidenata te da je sigurnosna situcija zadovoljavajuća.

“U čitavoj ovoj situaciji čestitam građanima BiH što dostojanstveno ne nasjedaju na nacionalističku retoriku pojedinih političara”, kazao je Mektić.

S obzirom na to da je bio jedan od prvih funckionera koji je otvoreno kritikovao rad glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, Mektića smo pitali da li očekuje da će Tužilaštvo BiH reagovati zbog održavanja referenduma o Danu RS-a.

“Ja se nadam da će reagovati Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i disciplinski tužilac te da će Gorana Salihovića smijeniti sa pozicije glavnog tužioca. On ni po čemu nije zaslužio i ništa nije uradio da se koliko-toliko uspostavi i uvede vladavina prava u BiH te da se počnemo suprotstavljati organizovanom kriminalu i korupciji “, rekao je Mektić.

Podvukao je da su dešavanja vezana za referendum u RS-u vrhunac ledenog brijeg, ali da on najmanje želi Salihovića da kritikuje zbog toga.

“On je davno još zaslužio da bude smijenjen s te pozicija jer kao što rekoh Salihović nije ništa uradio. Ispustio je čitavu stvar iz kontrole i ovo su sada samo reakcije političara jer su svjesni duboke korumpiranosti glavnog tužioca. Što Goran Salihović prije ode, to će prije biti bolje za vladavinu prava u BiH”, zaključio je Mektić.

Related posts