Meksikanci poručili Trumpu: Nećemo plaćati izgradnju zida sa SAD-om

Ministrica vanjskih poslova Meksika Claudia Ruiz Massieu izjavila je nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a da Meksiko neće plaćati izgradnju zida na granici sa SAD-om, javlja Anadolu Agency (AA).

“Plaćanje zida nije dio naše vizije”, rekla je Ruiz Massieu, čime je odgovorila Trumpu na njegova ranija obećanja da će izgraditi zid na granici s Meksikom, a što bi sve, prema njemu, platili Meksikanci.

Trump je tokom predsjedničke kampanje obećao da će na granici s Meksikom biti izgrađen zid koji će spriječiti ilegalne imigrante da uđu u SAD.

S druge strane, meksički predsjednik Pena Nieto izjavio je jučer kako je spreman raditi s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na unapređenju odnosa dviju zemalja.

Nieto se nakon rezultata predsjedničkih izbora u Americi koji su povrdili Trumpovu pobjedu, oglasio na Twitteru gdje je istakao kako su “Sjedinjene Američke Države i Meksiko zemlje prijatelji, partneri i saveznici koji moraju nastaviti sarađivati u cilju razvoja Sjeverne Amerike”.

Nieto nije direktno čestitao pobjedu Trumpu već je “čestitao na izborima svim Amerikancima”.

Svjetska javnost očekivala je reakciju Nieta na pobjedu Trumpa nakon što je republikanac u proteklih godinu dana, koliko je trajala predsjednička kampanja, Meksiko i njegove građane spominjao isključivo u negativnom kontekstu.

Trump je ranije rekao kako ima u planu izgraditi zid na američko-meksikanskoj granici te da bi takav zid trebao platiti Meksiko. Naglasio je kako bi se time zaustavila ilegalna migracija, dok je Meksikance više puta nazivao “razbojnicima, kriminalcima i silovateljima” koji dolaze u SAD.

Related posts