Međunarodna potraga za banjalučkim hakerkama: Majka i kćerka opuhale račun livanjskoj firmi

Zorica i Kristina Vučan sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa prevarom, utajom i računalnom prevarom teškom više od 50.000 KM

Federalna uprava policije, na osnovu naredbe Općinskog suda u Livnu raspisala je međunarodnu potjernicu za Zoricom Vučan (48) i njenom kćerkom Kristinom (25) iz Banje Luke, koje se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa prevarom, utajom, te računalnom prevarom “teškom” više od 50.000 maraka.

Na zvaničnoj internet-stranici FUP-a navedeno je da se traži njihovo hapšenje i ekstradicija.

Kako saznajemo u Ministarstvu unutrašnjih poslova Livanjskog kantona, protiv Zorice i Kristine Vučan Tužilaštvu je upućena krivična prijava jer su početkom godine, tačnije u januaru, putem prevare s internetskim plaćanjem, uspjele skinuti veću sumu novca sa računa jedne livanjske firme.

– Novac su prebacile na svoje račune, koje su imale otvorene u nekoliko banaka na području Banje Luke – kazao nam je portparol MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

Saznajemo da su ove dvije prevarantice dio novca uspjele podići, dok je dio u međuvremenu blokiran, čim se saznalo za prevaru.

Općinski sud u Livnu naredbu za raspisivanjem potjernice donio je polovinom maja ove godine, nakon što su prevarantice postale nedostupne organima gonjenja.

(M. M./Faktor.ba)

Related posts