Med od kestena popularizovao Cazin u svijetu

Općina Cazin postala je prepoznatljiva po proizvodnji kestenovog meda. Prva je i po proizvodnji mlijek u Bosni i Hercegovini. No, jesu li Cazinjani te sreće da im teče med i mlijeko?

Med, mlijeko i kesten simboli su Cazinske Krajine.

Remzija Hodžić jedan je od 150 pčelara u Cazinu. Ima 300 košnica i godišnje proizvede stotine kilograma meda.

Matična mliječ, propolis, bagremov i livadski med… pali su u sjenu meda od kestena. Neobičnog gorkog ukusa i sa ljekovitim svojstvima 2010. godine dobio je prvu geografsku oznaku porijekla i kvaliteta proizvoda.

“Ko ga jednom proba uvijek ga ponovo traži. Da li zbog specifičnog ukusa ili zbog ljekovitosti ne znam. Uglavom od kada smo ga brendirali on je postao prepoznatljiv u EU, išao je i do Amerike pa čak i do Australije”, kazao je Remzija Hodžić, pčelar.

Iako se za Krajinu kaže da je to zemlja kestena, u USK se procjenjuje da je više od 8.000 hektara kestenove šume, količine dobijenog meda nisu velike. Zbog toga je ovaj med duplo skuplji od drugih.

“Kada je u pitanju med, proizvođači to najviše prodaju sa praga, kod kuće, na sajmovima, a neki organizovani otkup meda ne postoji ovdje”,otkrio je Zuhad Porčić, savjetnik načelnika općine Cazin za poljoprivredu.

Većina domaćistava ipak živi od proizvodnje mlijeka.

Cazin je u BiH prvi po proizvodnji mlijeka. Tokom prošle godine proizvedeno je više od 13 miliona litara mlijeka. Na teritoriji ove općine je preko 1.300 farmera. Međutim, svi oni imaju mali broj grla. Razlog su usitnjene parcele za proizvodnju hrane.

Farmeri ovdje najčešće imaju po 5 do 10 grla. Otkupna cijena mlijeka od 49 feninga i premije nisu dovoljne za održavanje kontinuirane proizvodnje.

“Mi imamo problem i sa premijom i sa cijenom mlijeka. Nas niko ne razumije koliko košta litar mlijeka”, ističe Ahmet Lipović, predsjednik Udruženja mljekara “Krajina” Cazin.

“Najveća pomoć su ljudi iz dijaspore. Braća, sestre.. oni nam daju sredstva koja im ne trebamo vratiti i tu imamo odskočne daske”, dodao je Lipović.

Iako su Cazinjani najveći proizvođači mlijeka u BiH i jedini imaju brendiran kestenov med rijetko kome ovdje “teče med i mlijeko”.- piše N1.

Related posts