Matičarka nezakonito uvrstila Fikreta Abdića na birački spisak

Fikret Abdić Babo, osuđeni ratni zločinac i novi načelnik Velike Kladuše, upisan je u Centralni birački spisak (CBS) protivno Izbornom zakonu BiH i tako na nezakonit način stekao pravo da kandidira za javnu funkciju, otkriva “Dnevni avaz”.

Prema pouzdanim saznanjima, CIK je, iako je imao ozbiljna saznanja da je Abdić na nezakonit način upisan u Centralni birački spisak, prihvatio i ovjerio njegovu kandidaturu za načelnika. Kako saznajemo, CIK nije bio jedinstven pri donošenju ove sumnjive odluke.

Jasne odredbe

Prema članu 4.2 stav 1 Izbornog zakona, da bi neko bio kandidat, mora biti upisan u CBS najkasnije do dana raspisivanja izbora. Kako su lokalni izbori u 2016. godini raspisani 4. maja, Abdić nikako nije mogao zakonski biti upisan u CBS jer mu je 15-godišnja kazna zatvora za ratni zločin istekla 7. juna!?

S druge strane, član 1.7 a istog zakona kaže da “nijedno lice koje je na izdržavanju kazne koju je izrekao sud druge zemlje… ne može biti upisano u Centralni birački spisak, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ili drugu javnu dužnost na teritoriji BiH“.

Lična karta

Uprkos tome, Abdić je, zahvaljujući glasovima 9.000 svojih sljedbenika, izabran za načelnika općine Velika Kladuša kao kandidat Laburističke stranke, koju vodi njegova kćerka Elvira Abdić-Jelenović. Ako priča bude imala pravosudni nastavak, onda bi mjesto u njoj mogla imati i izvjesna Zumra Dizdarević, matičarka u općinskoj administraciji.

580b9c70-6fcc-4cbe-931b-7b830a0a0a64-zumra-dizdarevic

Dizdarević: Uvrstila Abdića na spisak

Dizdarević je, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao “Avaz”, još 2012. godine upisala Fikreta Abdića u birački spisak, iako je znala da je na izdržavanju kazne i da ne može biti upisan. Te je godine Abdić u Velikoj Kladuši prije skupa svojih pristalica u selu Podzvizd podigao ličnu kartu, a Zumra Dizdarević, prema svemu sudeći, uvrstila ga je na birački spisak kao osoba zadužena za njegovo ažuriranje.

Dizdarević nagrađena vijećničkim mjestom

Centralna izborna komisija odbila je žalbe političkih subjekata s područja Velike Kladuše s obrazloženjem, između ostalog, da nemaju pravni interes da se žale. S druge strane, indikativno je da je matičarka Dizdarević stavljena na listu Laburističke stranke za lokalne izbore i da je postala vijećnica.

avaz.ba

Related posts