Masovna grobnica ispred BBI centra: Ne zaboravi Srebrenicu, Prijedor, Foču, Višegrad…

Članovi AntiDayton pokreta postavili su danas u 10 sati ispred BBI Centra na Trgu djece Sarajeva instalaciju improvizovane masovne grobnice na prostoru od preko 50 kvadratnih metara. Instalacija je postavljena sa svim elementima koji čine jednu pravu masovnu grobnicu -zemlja, lični predmeti, kosti, garderoba…, javlja reporter novinske agencije Patria.

AntiDayton pokret više od mjesec dana radio je na ovoj instalaciji s ciljem podsjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici ali i drugim gradovima širom manjeg bh. entiteta, Foča, Višegrad, Prijedor….

-Želimo na ovaj način svima onima koji nikada nisu bili na nekoj masovnoj grobnici približiti kako ona izgleda i poslati poruku da je cilj naših aktivnosti da se nikada zločini ne smiju zaboraviti, kaže Nihad Aličković, prvi čovjek AntiDayton pokreta.

Također, ova instalacija je i poruka svim pojedincima koji imaju saznanja o lokacijama masovnih grobnica u kojima se nalaze još na hiljade posmrtnih ostataka žrtava za kojima tragaju članovi njihovih porodica, da prijave gdje su, da li članovima Instituta za nestala lica ili anonimno nekom od udruženja žrtava.

“Masovna grobnica” trebala bi ostati ispred BBI centra danas i sutra 10. jula. Ovu ideju podržala su Udruženja Majki enklave Srebrenice i Žepe, Udruženje Šeher i Udruženje Žena- žrtva rata.

Related posts