Masakr u Biljanima kod Ključa: Amila je umrla u jami stiščući ručicama flašicu za mlijeko

Petomjesečnu bebu Amilu Džaferagić u jami Lanište pronašli su u zagrljaju ubijene majke. Malena Amila umrla je stiščući ručicama flašicu za mlijeko. Ubijen je i njen četverogodišnji brat Almir. Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Bećo Čehić.

Za genocid na području općine Ključ i masakr u Biljanima koji se dogodio 10. jula 1992. godine saznalo se tek na kraju rata, kada su pripadnici Armije R BiH oslobodili ovo područje, piše novinska agencija Patria.

Tadašnja Federalna komisija za traženje nestalih na čijem je čelu bio Amor Mašović otkrila je masovne grobnice Lanište I i II, Crvena zemlja, te grobnicu Biljani. Na ove četiri lokacije ekshumirano je 239 tijela Bošnjaka iz Donjih Biljana, Jabukovaca, Mešana, Čehića, Brkića, Domazeta, Osmanovića, Džaferagića…

Broj od 239 ubijenih žena, djece, muškaraca, staraca nije bio konačan, jer su godinama poslije pronalažene i pojedinačne grobnice u kojima su bila tijela ubijenih. Na kraju ekshumirano je ukupno 260 tijela.

Tog 10. jula žene i djeca su odvajani, a muškarci bez obzira na starosnu dob odvođeni u osnovu školu u Biljanima. U grupama su iz izvodili i strijeljali. Većina ubijenih prošla je stravična mučenja.

Masakr u Biljanima počinili su pripadnici 17. lake pješadijske brigade srpske vojske u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima.

Za ovaj zločin do sada je osuđen samo Marko Samardžija na 26 godina zatvorske kazne. Marko je većini ubijenih bio učitelj i učio ih prvim slovima upravo u školi gdje su zatvarani.

Ostali zločinci hodaju nekažnjeno i 24 godine od stravičnog zločina.

U masovnim i pojedinačnim grobnicama na području Ključa među 600 ekshumiranih žrtava bilo je i 47 žena i 20 djece.

Related posts