Malkolm Muharem se hvali: Ja sam dao ime Republici Srpskoj

Legendarni producent i čelnik projekta „New Primitives” zapalio je Jugoslaviju kao menadžer Plavog orkestra. A, onda je počeo rat, a mitovi i legende o Malkolmu dobijali su sumanute dimenzije, pa je u jednom trenutku djelovalo skoro da je najveći medijski manipulator bivše Jugoslavije – doktor Gebels Radovana Karadžića, koji je uz to i smislio naziv “Republika Srpska”

Za Gorana Marića se prvi put čulo na samom početku pokreta „New Primitives” dok je “vodio” Elvisa J. Kurtovicha. Ubrzo su stizale vijesti o legendarnom producentu, lovcu na talente, medijskom manipulatoru i sivoj eminenciji pokreta, koji je kao i drugi pripadnici – poput dr. Karajlića ili pomenutog Džej Kurtovića – dobio alijas. Malkolm Muharem.

O svom životu, o uspjehu “novog primitivizma”, Sarajevu tokom osamdestih, o svojoj ulozi u ratu, Goran Marić, poznatiji kao Malkolm Muharem, govorio je u ekskluzivnoj ispovjesti za beogradski Nedeljnik.

Malkolm Muharem je pričao i o ratu u Sarajevu.

Na pitanje da li je on smislio naziv Republika Srpska, kako se uveliko pričalo po kuloarima, Marić je odgovorio:

“Riječ je o događaju koji se desio na samom početku rata, jedne tople ljetnje večeri u jednom motelu na Palama. U razgovoru sa svojim prijateljima Dragoslavom Bokanom i Sonjom Karadžić došao sam na ideju da treba izbaciti naziv Bosna i Hercegovina iz imena naše srpske države u nastajanju. Predložio sam da se pridjev srpska pretvori u imenicu po uzoru na Poljsku, Češku, Mađarsku, i da damo našoj državi ime Srpska. Moj prijedlog je naišao na odobravanje i odmah je došlo do nadogradnje. Bokan je počeo zagovarati monarhističko uređenje, da se buduća država nazove Kraljevina Srpska, dok je Sonja zagovarala republikansko uređenje. Dragoš Kalajić, koji je također podržao ovu ideju smatrao je da Srpska treba da bude kneževina, a da se Princ Tomislav Karađorđević postavi za kneza. Bili smo ugodno iznenađeni, Bokan, Sonja i ja, kojom brzinom je Skupština Srpske Republike Bosne i Hercegovine proglasila Republiku Srpsku.”

Svakako, treba s rezervom uzeti ovu izjavu s obzirom da je objavljena u magazinu koji je prije nekoliko objavio izmišljeni intervju sa Donaldom Trumpom u kojem se kandidat za američkog predsjednika “izvinio Srbiji za bombardovanje od strane NATO-a”. Iz Trumpovog izbornog štaba odmah su reagovali i poručili ako e intervju izmišljen.

fokus.ba

Related posts