Majka trojki: Teško je, ali pogledom na njih sve prođe

Katarina, Ana i Marija Stanković iz banjalučkog naselja Česma jedine su trojke rođene na području bh. entiteta Republika Srpska u prethodnih godinu dana.

Vesna i Dragan Stanković postali su roditelji 20. aprila, a sada gotovo šest mjeseci kasnije kažu da još uvijek nisu svjesni šta im se dešava.

– Teško jeste, ali kada ih pogleda čovjek sve prođe – rekla je Vesna Stanković, majka djevojčica Katarine, Ane i Marije.

Ispričala je da je za brigu o troje novorođenčadi istovremeno potrebno veliko strpljenje i puno ljubavi.

– Dobili smo ih umjetnom oplodnjom, nakon malo duže borbe, ali hvala Bogu uspjelo je iz prvog puta – rekla je Vesna za Anadolu Agency (AA).

Trudnoća joj je zbog visokog rizika protekla u strepnji. Ljekari su predlagali embrioredukciju, ali Vesna nije pristala na ovaj zahvat.

– Dugo sam morala da ležim u bolnici, oko četiri mjeseca, ali zahvaljujući dobrim ljekarima i mom strpljenju došle su na svijet – rekla je Vesna Stanković koja se porodila u osmom mjesecu trudnoće.

Između beba već sada, kaže majka, postoje uočljive razlike. Lako ih je razlikovati prema fizičkom izgledu, jer je jedna tamnija od ostalih, druga ima rupice na obrazima, a treća je krupnija od sestara.

– Sada ispoljavaju i različite karaktere pa je jedna maza, druga je razmažena, a treća je mudrica, odnosno zna svoje – ispričala je ova mlada majka.

Veoma joj je značajna pomoć koju ima u vođenju brige o djevojčicama. Tokom dana pomažu joj dvije tete, a tokom noći svekar i svekrva joj omogućavaju da odspava po nekoliko sati.

– Da nema porodice teško bi bilo, sama sa njima ne bih mogla – kaže Vesna Stanković.

Iako su djevojčice dobre obzirom da ih je tri, teško je stići obaviti sve neophodno i uskladiti njihove potrebe i navike

– Mislim da će sad sve biti lakše, obzirom da imaju skoro šest mjeseci – nada se majka.

Ile Stanković, Vesnin svekar ispričao je da su mu Katarina, Ana i Marija prva unučad i naravno mezimice.

– Došla je radost u kuću. Oko njih svi pazimo, sad su malo porasle pa je malo lakše, ali uvijek su i bile dobre, lako ih je čuvati – rekao je ponosni djed.

Njemu i baki Vidi kaže ništa nije teško, jer im briga o djevojčicama pričinjava radost. Jedva čekaju da prohodaju, pa da se mogu šetati i igrati.

Porodicu Stanković, povodom Dječije nedelje, danas su posjetili predstavnici Ministarstva zdravlja RS i Javnog fonda dječije zaštite RS i uručili im prigodne poklone, kao i 1.500 KM.

Related posts