Mađarska uvodi cjelogodišnje “ljetno” vrijeme

Odbor za privredu mađarskog parlamenta podržao je nacrt zakona kojim će Mađarska odustati od sezonskih pomicanja kazaljki na satu.

U nacrtu se predlaže da Mađarska, koja je sada u srednjoeuropskoj vremenskoj zoni kao i većina zemalja EU-a, ubuduće cijelu godinu ostane na ‘ljetnom vremenu’ odnosno dva sata ispred GMT-a.

Zagovornici promjene kažu da će to donijeti mnoge koristi, od manje nesreća na cestama do vedrijeg duha stanovnika, ali i znači da će djeca manje vremena ići u školu po mraku, javlja Hina.

Odbor za privredu mađarskog parlamenta podržao je nacrt zakona i time utro put za njegovo usvajanje na plenarnoj sjednici parlamenta. Nije objavljeno kada će to biti na dnevnom redu.

Mađarska, kao i druge zemlje EU-a, vraća sat unatrag u jesen i pomiče ga unaprijed na proljeće.

Ali to znači da u istočnoj Mađarskoj u decembru Sunce zalazi u 15.40 sati, otprilike 75 minuta prije nego u Parizu koji je u istoj vremenskoj zoni.

Ako parlament podrži zakon, on bi se mogao primijeniti za godinu ili dvije, rekao je predlagatelj Lajos Kepli iz radikalno desne stranke Jobbik.

Kepli je još proljetos pokušao ‘progurati’ zakon, ali se tome tada usprotivila većinska stranka Fidesz. Sada navodno podržavaju mjeru.

Ostanak na ‘ljetnom vremenu’ podržava i 80 posto stanovnika, pokazale su ankete.

Ove godine je Turska odustala od sezonske promjene vremena.

Related posts