Lukić branilac Ratka Mladića: Ne može Tomašica biti dokaz protiv Srbije

Branko Lukić, branilac generala Ratka Mladića, ocijenio je kao glupost i opasno politikantstvo namjeru tima Bakira Izetbegovića da u reviziji presude po tužbi protiv Srbije kao nove dokaze iskoristi završnu riječ haškog tužioca sa suđenja generalu Ratku Mladiću u Hagu.

“Lupaju gluposti. Nema novih dokaza. Kod Mladića je samo novo izvedeno u vezi sa Tomašicom, kod Prijedora. To su jedini novi dokazi, koji su izvedeni. Ali, u Tomašici niko nije ubijen, samo su pokopane žrtve iz Prijedora. To je jedino što ja mogu da mislim o nekom novom dokazu”, rekao je Lukić Srni.

Inače, Tomašica je najveća masovna grobnica na Balkanu otkrivena poslije Drugog svjetskog rata, u kojoj je pronađeno preko 430 tijela ubijenih Bošnjaka iz Prijedora i okoline, te iz koncentracionog logora Keraterm.

On je ocijenio da se sve svodi na funkcionisanje BiH, gdje ne mogu da se slože ni oko čega i sad – “hajde da kažemo da su kod Mladića izvedeni novi dokazi”.

“To nikakve veze nema sa tužbom koju oni hoće da podnesu, nikakve. Mi smo tužioca u završnoj reči rasturili i nisu ostali ni tragovi od njega”, naglasio je Lukić.

On je naveo da Srbija nema nikakve veze sa Tomašicom, nego da jedino mogu da se naslanjaju na poništenu presudu Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću /bivšim policijskim zvaničnicima Srbije/, jer Mladić nema nikakve veze sa Srbijom.

“Samo lupaju gluposti i pokušavaju da naprave sljedeću krizu na Balkanu… Samo hoće da zaoštre odnose”, konstatovao je Lukić.

Prema njegovom mišljenju, da bi došlo do revizije, pravno mora da postoji nova dozvola, a dozvole nema, jer ne mogu da se slože sva trojica članova Predsjedništva BiH.

Lukić je naveo da je siguran da Izetbegovićev tim nije vidio nijedan dokaz iz Mladićevog predmeta, naglašavajući da Izetbegović očito gubi tlo pod nogama i gleda kako da očuva svoju fotelju.

“Bakir je očigledno samo pročitao ‘Islamsku deklaraciju’ svog oca, pošto je to izvedeno kao dokaz. Toliko on zna o našem predmetu. O tome mogu da govorim ja i ljudi koji su učestvovali u predmetu. To što oni pričaju – lupaju gluposti. Nema veze sa stvarnošću i istinom, to je samo politikantstvo i to vrlo opasno”, ocijenio je Lukić.

Komentarišući medijske informacije da je glavni dio revizije presude uradio američki diplomata Dejvid Šefer koji je učestvovao u stvaranju Haškog tribunala, Lukić je rekao da su to sve ostaci “Klintonove i Obamine vlasti”.

“To su sve interesne grupe. Baš briga američkog diplomatu za BiH. Daj da uzmemo koji milion dolara, pa da pravimo dodatni haos. Možda im i treba ovdje rat. Zna se kakav je njihov stav bio prema ovim prostorima, koga su podržavali, koga napadali. To su samo nastavci te politike”, podsjeća Lukić.

Podsjećamo, 31. maja 1992. vlasti Republike Srpske u Prijedoru, putem lokalnog radija, naredile su nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Bio je to početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije i brojni zločini. Ubijeno je preko 3000 osoba sa teritorije opštine, a preko 30.000 je završilo u logorima Omarska, Keraterm i Manjača. U ovom dijelu Bosne i Hercegovine do sada je otkriveno više od 130 masovnih grobnica, a samo na na području Prijedora pronađeno ih je preko 60.

Related posts