Lokalni izbori: Otvorena birališta u Bosni i Hercegovini

a lokalne izbore u Bosni i Hercegovini jutros u sedam sati otvoreno je 5.469 biračkih mjesta na kojima će građani birati vlast u svojim lokalnim zajednicama.

Na lokalnim izborima sudjeluje 451 politički subjekt, a pravo glasa na izborima ima 3.263.906 stanovnika BiH. Biračka mjesta danas će biti otvorena od 7 do 19 sati.

Centralna izborna komisija BiH je ovjerila blizu 6.000 posmatrača nevladinih organizacija i oko 300 stranih posmatrača. Tome treba dodati da će im se pridružiti više od 60.000 posmatrača iz političkih subjekata koje su ovjerile općinske izborne komisije. Tako bi Općinske izbore u BiH trebalo nadgledati blizu 70.000 posmatrača.

Za glasanje na lokalnim izborima birači treba da posjeduju jedan od važećih identifikacionih dokumenata BiH – ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Na lokalnim izborima građani biraju 3.136 vijećnika/odbornika, 131 načelnika općine i deset gradonačelnika. Izbori neće biti održani jedino u Mostaru.

Lokalni izbori bit će sprovedeni za skupštine/vijeća 74 općine u Federaciji BiH, 57 općina u Republici Srpskoj, četiri grada u Federaciji BiH – Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg, šest gradova u RS-u – Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje, te za Skupštinu Brčko distrikta.

(Faktor.ba, Foto: AA)

Related posts