Lokalna administracija u BiH se mora probuditi i pomoći ekonomiju zemlje

Loša ili nepotpuna zakonska regulativa u Bosni i Hercegovini najveća je prepreka investitorima. Dodatni je problem glomazna ali ipak troma administracija, počevši od lokalnih zajednica do najviših nivoa vlasti u zemlji. BiH je zbog toga u grupi među najsiromašnijim zemljama u Evropi, iako su njeni privredni potencijali ogromni.

Ekonomski stručnjak iz Zeničke razvojne agencije Naidin Ahmetspahić kaže da nove investitore u zemlju privlači isključivo povoljno poslovno okruženje. Ukoliko nema toga, nema ni novih investicija. BiH će se, zbog toga, prije ili kasnije morati izboriti sa svojim problemima neučinkovite administracije, želi li građanima poboljšati standard.

– Niko nema pravo biti kočnica da se otvori novo radno mjesto, makar se radilo o samo jedom novom radnom mjesta u zemlji – kaže Ahmetspahić.

– Ako lokalne zajednice u BiH budu atraktivne investitorima, imat ćemo nove projekte i nova radna mjesta, a time i pozitivnu energiju koja će privlačiti još investicija, turista i činiti gradove ljepšim – kaže Ahmetspahić.

Recept bolje učinkovitosti lokalne administracije u Bosni i Hercegovni već su primijenile neke lokalne samouprave. Poput Tešnja, Kaknja, ili Visokog. Nove investicije privukli su isključivo boljim uslovima za investitore od drugih sredina u zemlji. To se sada osjeti na njihovim lokalnim budžetima. Ali i zadovoljstvu građana.

U BiH su privrednici često s jedne, a administracija s druge strane. Ahmetspahić kaže da se to mora promijeniti. Privrednici i administracija, upozorava, moraju igrati u istom timu, piše Patria.

Related posts