Ljetna sezona je počela: Jesu li sezonski radnici iz BiH zaštićeni?

Crna Gora je planirala 14.800 radnih dozvola za privremeni boravak i 3.000 radnih dozvola za kapitalne projekte za sve strane radnike

Ljetna sezona uveliko je počela na crnogorskoj obali i turisti pristižu u sve većem broju. Ujedno to je prilika i za mnoge nezaposlene građane Bosne i Hercegovine da pronađu sezonski posao. Osim ugostiteljstva i turizma, značajan broj naših građana posao je našao i u građevinskom sektoru, te poljoprivredi. Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, u julu 2015. godine inicirao je zaključivanje sporazuma naše zemlje sa Crnom Gorom o zapošljavanju sezonskih radnika.

Veliko interesovanje

Ambasador BiH u Podgorici Đorđe Latinović izjavio je medijima da će sporazum uskoro biti potpisan, a cilj je regulirati status sezonskih radnika i smanjiti rad nacrno. Latinović je kazao da je interesovanje za rad i ove godine veliko, ali nema preciznih podataka o koliko ljudi se radi. Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Muamer Bandić rekao je za Faktor da Agencija učestvuje u pregovorima, ali još uvijek se ne zna kada bi sporazum mogao biti zaključen, jer potpisivanje međudržavnih sporazuma nije u nadležnosti Agencije.

– Sporazum kada se zaključi uredit će i olakšati zapošljavanje u Crnoj Gori. Njime će biti definirana pitanja adekvatne zaštite na radu, osiguranja radnika i naši građani imat će veću sigurnost po pitanju isplate zarađenih plaća – precizirao je Bandić i dodao da će i obje države imati korist od sporazuma, jer će na ovaj način dobiti tačne podatke o broju stranih radnika i lakše će se spriječiti rad nacrno.

Kvote za strance

Govoreći o broju kvota za 2016. godinu, naš sagovornik je kazao da je Crna Gora planirala 14.800 radnih dozvola za privremeni boravak i 3.000 radnih dozvola za kapitalne projekte.

– Agencija za rad i zapošljavanje BiH nije dobila zvaničan podatak o broju kvota za 2016. godinu. Jedan od razloga je što je proces vezan za izdavanje radnih dozvola prešao sa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore na MUP Crne Gore – pojasnio je Bandić.

Dodaje i da sporazum o sezonskom zapošljavanju još nije potpisan sa Hrvatskom, zbog odugovlačenja sa hrvatske strane.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)

Related posts