Krio se sa bh. pasošem: Vođa Pink Pantera u UAE osuđen na deset godina zatvora

Jedan od vođa bande “Pink Panter” Borko Ilinčić (34) osuđen je u Emiratima na ponovljenom suđenju na 10 godina zatvora zbog pljačke draguljarnice.

Ilinčić je kao pripadnik grupe koja je izvela jednu od najspektakularnijih pljački 15. aprila 2007., kada su iz tržnog centra u Dubaiju oteli nakit vrijedan 11 miliona eura, na ponovljenom suđenju uspio da izbjegne doživotni zatvor koji mu je dosuđen u odsustvu, javlja Blic.

Za njim je bila raspisana Interpolova poternica jer je cijelih sedam godina uspijevao da umakne policiji, a uhapšen je u februaru 2014. u Španiji, gdje se krio sa lažnim bosanskim pasošem u predgrađima Madrida.

Španija je pristala da ga u oktobru prošle godine izruči Emiratima.

On je, prema navodima optužnice, bio vozač grupe i njegova uloga bila je da obezbijedi vozila za bjekstvo iz Dubaija, ali i da jednim od dva ukradena automobila probije izlog zlatare koju su potom ostali članovi ganga poharali.

Osim Ilinčića, u Emiratima je za tu pljačku osuđen i Nikola Milatu (33), takođe na deset godina robije.

Sa druge strane, osim njih dvojice, ostali učesnici pljačke vijeka, kako je zovu u Dubaiju, i dalje su nedostupni organima gonjenja iz Emirata i mahom su u zatvorima širom Evrope.

Jednog od učesnika, Milana Lepoju, Francuska je svojevremeno odbila da izruči Emiratima koji nisu htjeli da daju garancije da mu se neće suditi po šerijatskom zakonu koji predviđa sakaćenje, odnosno kaznu tjelesne povrede.

Lepoja je inače označen i kao glavni organizator ove pljačke, ali ga je Francuska izručila Lihtenštajnu, gdje je takođe učestvovao u pljački draguljarnice.

Related posts