Krajiško ljeto za upoznavanje BiH

Dvadesetak članova Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH iz Cazina s još 15 mladih volontera provode projekt „Krajiško ljeto“ ispunjen različitim aktivnostima edukativnog karaktera i aktivnostima kroz koje bi upoznali kako Cazin tako i veći dio Krajine.

Tim srednjoškolaca boravio je danas u Bihaću i tom prilikom svojim performansom na Gradskom trgu skrenuo pažnju mladih i prolaznika.

Projektom „Krajiško ljeto 2016“ Asocijacija srednjoškolaca u BIH želi postići mobilnost učenika kako bi upoznali druge kulture i različitosti koje nudi naša država. Mobilnost mladih u BIH je iznimno slaba jer obrazovni programi ne stimulišu razmjenu srednjoškolaca. Školske ekskurzije uvijek su usmjerene prema putovanju u inozemstvo, tako da naši srednjoškolci uopće ne poznaju svoju državu i njene različitosti.

Asocijacija srednjoškolaca je takvu praksu odlučila prekinuti pa su mladi iz cijele BiH boravkom u Bihaću upoznali grad i tzv. flash mobom predstavili probleme mladih Bosne i Hercegovine.

Mladi iz BIH su jučer posjetili izletište „Mlinčići“ u Bosanskoj Otoci i uživali u ljepotama rijeke Une. Posljednjeg dana projekta, u subotu, na Dan mladih, bit će upriličen okrugli sto o trendu napuštanja Krajine i BIH, sve više popularnom među mladima.

Related posts