Kornišoni sa područja USK-a završili kao biootpad

Da primjena zakona u jednoj zemlji može odrediti život ljudi u drugoj pokazao je i posljedni primjer kad je Njemačka, kako bi zaštitila svoju proizvodnju, u peridu od 1. jula do 1. septembra zabranila uvoz krupnih klasa kornišona, odnosno druge i treće klase.

Iako je godina puno obećavala i trebala biti rekordna po prinosima, ali i kvaliteti krastavca, sav ulozeni trud poljoprivrednika iz završio je kao biootpad.

Gubitke koji su nastali zabranom izvoza, bez pomoći države, teško će biti sanirati. Bačene su tone ovog povrća.

Otkup prve i druge klase je krenuo ali to definitivino neće spasiti ovogodišnju sezonu. Mnogi uzgajivači nakon zabrane izvoza nisu dalje ulagali, pa su kompletni nasadi propali.

Iako se posljednjih godina broj poljoprivrednih proizvođača povećava, ukoliko ne dođe do sistemskih promjena na nivou države, mnogi od njih odustat će od rada na zemlji.

Brzih rješenja nema, ali ono što dugoročno znači sigurnost je pokretanje vlastite proizvodnje, te izvoz finalog proizvoda, a ne sirovine. Dok ne dođe do toga, poljoprivrednici će pored vremena i klimatskih promjena ovisiti i o politici vlastite zemlje, kao i zakonima koji vrijede u zemljama okruženja.

rtvusk.ba

Related posts