Korak bliže EU: BiH danas dobija Upitnik Evropske komisije sa više od 3.000 pitanja

Deset mjeseci od predaje aplikacije za kandidatski status, BiH danas zvanično dobija Upitnik Evropske komisije, što je preduslov za stjecanje kandidatskog statusa za ulazak u Evropsku uniju.

Komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn danas će službeno predati Upitnik predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu na odlučuju Vijeće EU i Evropsko vijeće.

Pretpostavlja se da će Upitnik sadržavati između 3.000 i 4.000 pitanja. To je proces koji su prošle sve zemlje regiona, u Upitniku su sadržana sva pitanja koja su Evropskoj komisiji bitna da bi razmatrali poziciju BiH.

Rok za odgovor na Upitnik je šest mjeseci, a očekuje se da naša država dobije i neka dodatna pitanja. Da bismo uspješno odgovorili na sva pitanja neophodno je funkcioniranje Mehanizma koordinacije, jer Evropska komisija očekuje da vlasti u BiH “govore jednim glasom”.

Nalazi do kojih Evropska komisija dođe prilikom analize odgovora na pitanja iz upitnika bit će sadržani u mišljenju o zahtjevu za članstvo čiji je ključni sadržaj preporuka Evropske komisije Vijeću EU o dodjeljivanju statusa kandidata državi koja je podnijela zahtjev za članstvo te otvaranju pregovora, na čemu će i Vijeće EU temeljiti svoju odluku.

Uz odgovore na pitanja potrebno je dostaviti i prijevode na engleski jezik važećih propisa u različitim oblastima.

Ukoliko naša zemlja u predviđenom roku odgovori na Upitnik i u međuvremenu provede neophodne reforme, uključujući i implementaciju presude u slučaju Sejdić-Finci, do kraja 2017. godine može očekivati kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju.

/Klix.ba

Related posts