Kontroverzna slika od 120 miliona eura na izložbi u Milanu

Slika otkrivena na francuskom tavanu, koja je izazvala kontroverze kada se smatralo da je Caravaggiov rad, bit će izložena u milanskom muzeju u četvrtak skupa s autentičnim djelima renesansnog majstora.

“Ne želimo učestvovati u debati oko autentičnosti slike, samo želimo da bude uspoređena s ostalim radovima Caravaggia”, izjavio je portparol milanskog muzeja slikarstva Bara gdje će slika biti izložena do 5. februara.

Četiristo godina stara slika ispunila je novinske naslovnice 2014. godine, kada ju je vlasnik kuće u blizini jugozapadnog francuskog grada Toulousea otkrio dok je istraživao curenje s plafona.

Ona prikazuje biblijski prizor – Juditino odrubljivanje glave asirijskom generalu Holofernu – i bila je u veoma dobrom stanju kada je pronađena. Eksperti su tada tvrdili da bi mogla vrijediti 120 miliona eura.

Neki specijalisti osporili su, ipak, njenu autentičnost, pripisujući rad flamanskom slikaru Louisu Finsonu.

Muzej je pokušao razuvjeriti skeptike kompjuterskim skeniranjem zaglavlja slike na kojem se rad pripisuje Caravaggiu, ali je savjetovao posjetioce da pročitaju zabilješke o slici u izložbenom katalogu.

To nije bilo dovoljno da udovolji članu savjetodavnog odbora muzeja istoričaru umjetnosti Giovanniju Agostiju koji je podnio ostavku zbog spora, prenosi AFP.

Related posts