Konjic; Medicinska sestra davala mito: Svekar im je nosio od 1.000 do 3.000 KM da mi produže ugovore

Da davanje mita za zaposlenje u zdravstvenim institucijama ne mora biti javna tajna, svjedoči konkretan primjer u Opštoj bolnici Konjic, koji je potvrđen našem listu. Admira Hakalović, medicinska sestra u Domu zdravlja koji je ranije djelovao u sklopu Opšte bolnice, a odnedavno je odvojen kao zasebna zdravstvena ustanova, potvrdila je za „Avaz“ da je više do pet godina bila primorana davati novac kako bi joj se produžavao ugovor na određeno vrijeme.

Primanje radnika

Hakalović je pristala ispričati sve za naš list nakon što joj je nedavno istekao ugovor, a rukovodstvo Doma zdravlja odbilo ga je produžiti.

– Od januara 2011. zaposlena sam u Opštoj bolnici Konjic. Gotovo šest godina sam pod ugovorom. Svako pola godine taj ugovor bi se produžavao, ali svaki put bi mi tražili novac, koji bi im moj svekar nosio. Potpisala sam ukupno 12 ugovora, a svaki sam morala platiti da bih ostala na poslu. Za moje tvrdnje imam i dokaze – govori Hakalović

Ona ističe da je ugovore potpisivala s direktoricom Opšte bolnice Konjic Suzanom Begić-Sokolović, koja je stalno govorila da po naređenju iz Ministarstva zdravstva više ne mogu primati radnike. – Ali, ipak su uvijek iznova tražili sumu, a moj svekar nosio bi im od 1.000 do 3.000 KM. Iako su meni govorili da ne bi smjeli produžavati ugovore, ipak su primali druge radnike – navodi Hakalović. Pravo na rad Nakon što joj je nedavno istekao ugovor, kako ističe Hakalović, Jasminka Hrvačić, direktorica nove ustave, Doma zdravlja Konjic, odbila je da joj ga produži, a tu više, navodno, ni novac nije pomogao. – Majka sam dvoje djece i ovaj posao mi treba. Mi smo, jednostavno, morali davati novac da bih imala posao. Sada mi je ugroženo osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na rad – kazala nam je Hakalović. Šta kažu iz bolnice i Doma zdravlja Direktorica Opšte bolnice Konjic Suzana Begić-Sokolović, nakon što smo joj poslali upit o ovom slučaju, odgovorila nam je SMS-om da “o takvim stvarima prvi put čuje”. – Ona je primana na određeno vrijeme, prema potrebama službe. Ja inače nisam njena pretpostavljena – odgovorila nam je Begić-Sokolović.

Jasminka Hrvačić, direktorica konjičkog Doma zdravlja, odgovorila nam je:

– Neka ona kaže kome je davala novac, meni sigurno nije. Njoj je sada istekao ugovor i nije joj produžen. Nema zakonskog osnova da joj se dalje produžava ugovor, jer imamo dovoljan broj medicinskih sestara.

avaz

Related posts