Konfuzija oko priznanja organizacije puča: Privatni mediji negiraju Ozturkovu izjavu

Turski mediji u ponedjeljak dostavljaju oprečne informacije o navodnom priznanju organizovanja neuspjelog državnog udara u noći sa 15. na 16. juli.

Iako državni mediji pod kontrolom vlasti ističu kako je general Akin Ozturk istražiteljima rekao kako je aktivno učestvovao u namjeri da izvrši vojni državni udar, nekoliko privatnih medija izvještava na dijametralno suprotan način.

Privatne televizije, među kojima je i NTV, saopćila je u ponedjeljak da je Ozturk rekao kako “on nije neko ko je planirao ili navodio državni udar niti da zna ko bi to mogao biti”.

Državni mediji javljaju kako je Ozturk jedan od 112 generala i admirala koji su privedeni nakon što su snage Recepa Tayyipa Erdogana preuzele kontrolu nad državom. Od tog broja, njih 50 čeka suđenje.

Podsjećamo, turski medii su objavili kako je bivši prvi čovjek zračnih snaga vojske Republike Turske Akin Ozturk priznao je da stoji iza neuspjelog pokušaja državnog udara. Ozturk je bio komandant zračnih snaga sve do augusta 2015. godine kada je vojnu karijeru nastavio kao član Vrhovnog vojnog vijeća.

Related posts