Kolona s tabutima žrtava genocida stigla u Potočare

Tabuti sa posmrtnim ostacima 127 žrtava ubijenih tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice stigli su u Potočare.

Tabuti su smješteni u halu nekadašenje fabrike akumulatora u Potočarima, gdje će biti do dženaze i ukopa 11. jula.

Konvoj u kojem je kamion sa tabutima, koji je iza deset sati krenuo iz Visokog, na putu ka Potočarima, zaustavio se i u centru Visokog kod Trga žrtava genocida u Srebrenici, zatim se zaustavio i u Ilijašu.

Nakon Ilijaša, kao i svake godine, zaustavili ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje su građani bh. prijestolnice odali počast žrtvama genocida.

Tabuti 127 žrtava, koje su identifikovane, spremni su za kolektivnu dženazu 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima. Najviše žrtava je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.377 žrtava genocida. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republie Srpske (VRS) potpomognuta vojno-logistički jedinicama sa prostora Srbije ubijeno je više od osam hiljada ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka. Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u martu 2016. godine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Presuda Ratku Mladiću, vrhovnom komadantu VRS najavljena je za novembar 2017.

Karadžić i Mladić su u odvojenim procesima optuženi za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, ali i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine, kao i za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu.

Genocid u Srebrenici najveći je masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

(Faktor.ba/Foto: S. Karić)

Related posts