Koliko automobila je u ovoj godini ukradeno u Kantonu Sarajevo

Najveći problem u istragama slučajeva organizovanog kriminala krađe automobila jeste pitanje policijske nadležnosti na različitim područjima Bosne i Hercegovine, navodi šef Odsjeka za imovinske delikte Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Milan Božić.

U intervjuu za BIRN BiH Božić pojašnjava da počinioci u Sarajevu samo ukradu automobil, koji zatim odvezu na drugu lokaciju, na području Republike Srpske (RS) ili Distrikta Brčko, gdje MUP KS nema nadležnost i gdje vozilo bude preprodato ili rastavljeno.

-Logično je onda da se u priču uključi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija i ostale agencije, navodi Božić.

Od početka ove godine do 20. septembra, veli Božić, na području Sarajeva prijavljena je krađa preko 450 vozila.

Uhvaćeni kradljivci automobila, dodaje, često su dobivali uslovne kazne zatvora, te su neki od njih kasnije postali osobe koje se “povezuju s organizovanim kriminalnom”.

U posljednje vrijeme, prema Božiću, manji broj cijelih vozila prebacuje se na teritoriju susjednih država, a sve više se automobili rastavljaju i prodaju u dijelovima, bilo u BiH ili regionu.

U proteklih godinu i po, prema Božiću, u 13 slučajeva je zabilježeno da kradljivci automobila pucaju ili vozilom nasrću na policajce ili građane.

(Faktor.ba)

Related posts