Kolektivni ugovor stupio na snagu: Poznato koliko će iznositi najniža plaća

Opći kolektivni ugovor za teritoriju Federacije BiH stupio je na snagu, a to su nam potvrdili i u Savezu samostalnih sindikata BiH. Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza sindikata, rekao nam je da se ovim ugovorom povećala najniža plaća u FBiH i ona sada iznosi 406 KM, a do sada je bila 360 KM.

-Mi smo kao što vam je poznato i ranije očekivali objavu Općeg kolektivnog ugovora koji je potpisan 10. februara ove godine. Postoji još jedna sitnica vezana za ugovor, a to je da njegovo dejstvoVlada FBiH mora proširiti na sve radnike u Federaciji BiH. To do sada nije učinjeno, a nadam se da hoće u narednom periodu. Pozitivna stvar vezana za ugovor je što se sa njegovim stupanjem na snagu povećala najniža plaća u FBiH na 406 KM – rekao nam je Šatorović.

Objašnjava da dosadašnje neobjavljivanje Općeg kolektivnog ugovora nije bilo prepreka za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora.

-Mi imamo određenih poteškoća s obzirom na to da nigdje nije došlo do ulaska u meritum samog Kolektivnog ugovora. Još uvijek su to samo pregovori da bi se pregovaralo ili priča o dinamici tih razgovora. Kako bi se sve ubrzalo mi tražimo od Vlade FBiH da se usklađivanje granskih kolektivnih ugovora završi u zakonskom roku, tačnije, najkasnije sa 15. augustom. Nikakvo odugovlačenje procesa Sindikat ne prihvata. Podržavamo da pregovarački timovi Vlade, Sindikata i udruženja poslodavaca, što prije usklade postojeće, važeće granske kolektivne ugovore i sa novim Općim kolektivnim ugovorom i sa Zakonom o radu – rekao nam je Šatorović.

(E.D.-Š./Faktor.ba)

Related posts