Ko se preseli na ovaj otok, odmah dobija posao i zemlju

Cape Breton je malo netaknuto ostrvo na istoku Nove Škotske u Kanadi. Prelijepa priroda i nezagađena okolina je ono što fascinira svakoga ko dođe na ovo mjesto, međutim malo je onih koji tu ostaju da žive.

Na ostrvu trenutno živi oko 150.000 ljudi, ali taj broj se stalno smanjuje. Odliv stanovništva je posljedica činjenice da su tamošnje vlasti zabranile razvoj korporativnog sektora, a podstiču očuvanje životne sredine.

Na ostrvu su zaposleni skoro svi radno sposobni stanovnici, pa vlasnici lokalnih prodavnica nove radnike traže na sve moguće načine, pa i preko Facebooka. Pozivaju ljude iz cijelog svijeta da se presele kod njih, jer će sigurno imati posao, ali i miran i lijep život.

Posebnu pažnju privukao je oglas jedne prodavnice, čiji vlasnici nisu obećali veliki novac, ali ipak im se javilo 3.500 zainteresovanih. Vlasnici su pored posla ponudili i nekoliko duluma zemlje kao poklon onome ko dođe da radi kod njih.

Olakšavajuća okolnost za sve koji žele da se presele na ovo ostrvo jeste da su im potrebna samo dva papira. Prema tamošnjim zakonima, da biste dobili posao u Kanadi potrebna su vam dva dokumenta: poziv od kanadskog poslodavca odobren od strane Ministarstva za zapošljavanje i radna dozvola koja se izdaje nakon dobijanja privremene radne vize.

/Faktor.ba

Related posts