Ko još mari za principe: Koaliciju u Bosanskom Petrovcu čine SDA, SNSD, SBB i DF

Novu parlamentarnu većinu u Općinskom vijeću Bosanskog Petrovca čine stranke koje u cijeloj Bosni i Hercegovini još niko nije uspio spojiti: SDA, SNSD, SP (Socijalistička partija), SBB i DF. Nakon ovakvog razvoja situacije, načelnik Bosanskog Petrovca, koji je bio nezavisni kandidat je, blago rečeno, ogorčen.

Načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić ne krije svoju ljutnju nakon konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća u ovom gradu i činjenice da su novu “većinu” formirale SDA, SNSD, SP, SBB i DF, dok su opoziciji ostale DNS, SNS, Naša stranka, A-SDA, DNZ, SDP i SBiH.

Tako su u koaliciju ušli vijećnici SDA i SNSD-a iako se njihove stranačke vođe svakodnevno prozivaju, dok je većinu podržao i DF koji je jasno rekao kako nakon izbora neće koalirati sa strankama desnice.

Za Hujića, preslagivanje snaga i stvaranje ovakve većine je nedopustivo.

“Nema nikakve većine, postoji samo cjelina. Narod je izabrao 17 vijećnika i oni sad prave neku većinu. Pa hajde i nekako da su tu većinu formirale neke druge stranke, ali najveći nacionalisti se spojili zajedno. Pa to je nevjerovatno”, ističe Hujić za naš portal.

On ističe da je kao kandidat dobio više glasova nego sve stranke koje su u trenutnoj većini.

“Dobio sam veći broj glasova nego oni svi zajedno i sam sam ih pobijedio. Pa sama predsjedavajuća vijeća je osvojila svega 98 glasova, a na tu poziciju je izabrana samo zbog nacionalnog ključa. Meni se gadi što se ljudi postavljaju na funkcije po stranačkim i nacionalnim linijama”, napominje Hujić.

Ipak, načelnik Bosanskog Petrovca smatra da nova “većina” nije tek tako formirana.

Naime, Bosanski Petrovac je teritorijalno jedna od najvećih općina u našoj zemlji i veoma bogata šumom. Prema Hujićevim riječima, Bosanski Petrovac u godišnjoj eksploataciji šuma na prostoru USK sudjeluje sa gotovo 50 posto, a od preduzeća “Unsko-sanske šume”, koje gospodari šumskim resursima u USK, dobija godišnju naknadu od svega 1 posto.

“Iza ove većine stoji lobi za šume, to je sigurno. Postoji presuda Ustavnog suda za šume i ja ću poslati pritužbu Ustavnom sudu da ništa nije urađeno po tom pitanju, a nakon toga će uslijediti i tužba”, poručuje Hujić.

Ustavni sud FBiH je u januaru ove godine utvrdio da je trenutnim Zakonom o šumama USK povrijeđeno pravo ove lokalne zajednice. Presudom je naloženo Skupštini USK da u roku od šest mjeseci uskladi pomenuti zakon sa Zakonom o principima lokalne samouprave i Ustavom FBiH, što do sada nije učinjeno.

“Ja iskreno vjerujem da će nova većina biti razumna u smislu da će raditi za narod. S druge strane, budu li radili za partije i njihove interese, naročito za šume, najvećeg neprijatelja će imati u meni. To sam im ja otvoreno rekao”, kaže Hujić.

Za kraj, on ističe da se u Bosanskom Petrovcu u zadnje vrijeme uradilo dosta pozitivnih stvari.

“Grad se napokon izgrađuje, otvorilo se na stotinu radnih mjesta, a u pripremi su i nova radna mjesta. ‘Šta čovjek treba da uradi da ti kažu: ‘Svaka čast!” Naprotiv, samo se gledaju stranački i lični interesi i djeluje se u tom pravcu”, podcrtava za kraj Hujić.

klix.ba

Related posts