Ključki srednjoškolci zajedno sa profesorima posjetili logor “Manjača”

Savez udruženja logoraša USK-a „Dr. Irfan Ljubijankić“ u subotu je prigodno obilježio godišnjicu zatvaranja nekadašnjeg srpskog koncentracionog logora „Manjača“ u prostoru danas Razvojno-edukativnog centra.Bivšim logorašima, građanima, predstavncima vlasti pridružili su se i ključki srednjoškolci zajedno sa svojim profesorima kao i Općinski načelnik Nedžad Zukanović.Prije dolaska na Manjaču, kolona bivših logoraša zaustavila se kod jame Bunarevi i položila cvijeće za 23 bošnjačke žrtve iz Sanskog Mosta i Ključa. Nakon što su bivši logoraši prošle godine u znak sjećanja na žrtve zločina na ovom mjestu postavili spomen-ploču, nepoznate osobe su je razbile.

U logoru Manjača 1991. prvobitno su bili zatvoreni Hrvati iz Hrvatske, a 1992. u logoru su ih ‘naslijedili’ Bošnjaci i Hrvati s područja Prijedora, Banje Luke, Sanskog Mosta, Bosanskog Novog, Ključa, Bosanske Krupe, Bosanske Dubice i drugih mjesta. Prema nezvaničnim podacima, kroz logor Manjača prošlo je oko 5.000 ljudi.

U logoru Manjača, u objektu tzv. konjušnice, tokom zatočeništva ubijen je prof. Omer Filipović iz Ključ,a a ključki srednjoškolci su ovom prilikom posjetili logor i slušali o stradanjima bivših logoraša.

Za zločine počinjene na Manjači sudovi u BIH osudili su četiri osobe na ukupno 37 godina zatvora. Bivši stražari logora Manjača, Željko Bulatović, Siniša Todorović, Zoran Gajić, osuđeni su pred Okružnim sudom u Banjoj Luci na 11, osam i šest godina, dok je Sud u BIH Nikolu Kovačevića osudio na 12 godina. Za zločine počinjene u logoru odgovarali su mnogi i Milorad Stakić kojem je pred Haškim sudom izrečena kazna od 40 godina zatvora.Delegacije udruženja logoraša položile su cvijeće i proučile Fatihu u znak sjećanja na sve stradale zatočenike logora Manjača.

Related posts