Ključ: Obilježena 21 godišnjica pogibije Osmana Porića

Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović primio je jučer porodicu Osmana Porića, nakon toga zajedno sa delegacijom obišli su šehidsko mezarije i spomen obilježe gdje je položeno cvijeće.

Porodica i delegacija općine Ključ uputila se na Mulež gdje je ujedno održan i čas historije u povodu obilježavanja 21 godišnjice od pogibije pukovnika Osmana Porića, a prisusvovale su još općinske i boračke delagacije iz Sanskog Mosta, i Travnika. te veliki broj planinarskih udruženja sa područja USK i BiH.
Prisutnima su se obratili Jasmin Terzić u ime općine Sanski Most, Abdulah Šistek u ime općine Ključ, te Almin Golman u ime općine Travnik.

U povodu obilježavanja 10. oktobra, Dana oslobođenja Sanskog Mosta organizirana tradicionalna planinarska šetnja „Pohod na Mulež“ čime je obilježana dvadeset prva godišniica pogibije pukovnika Osmana Porića iz Travnika, koji je poginuo 13. oktobra 1995. godine, u posljednjim ratnim dešavanjima nakon oslobođenja gradova u Bosanskoj krajini.

Komandant Osman Porić je odlikovan i najvišim armijskim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Ratni put je počeo u štabu 312. travničke brigade, a potom je unaprjeđen za komadanta 708. brigade iz Novog Travnika, na čijem je čelu i poginuo.

Related posts