Ključ: Kompanija iz Katara želi da kupi “Sanicu”

Za kupovinu kapitala Drvne industrije “Sanica”, koja se nalazi u istoimenom mjestu nadomak Ključa, zainteresovana je poslovna grupacija “Hamdo Group” iz Katara, a njeni predstavnici su u međuvremenu o tome potpisali pismo namjere s Vladom USK.

Prema riječima Huseina Rošića, predsjednika kantonalne vlade, oni su posjetili DI “Sanica”, a spremni su preduzeće odmah uzeti u zakup i pokrenuti proizvodni proces.

“Pozitivna okolnost je što je “Sanica” sada u vlasništvu preduzeća ‘Unskosanske šume’, a to je kompanija u državnom vlasništvu, što bi moglo u konačnici olakšati prodaju i kupovinu. S obzirom na to da se radi o ozbiljnom investitoru, koji obećava otvaranje radnih mjesta, mi smo veoma zainteresovani za ovaj aranžman”, istakao je Rošić i dodao kako su u međuvremenu urađeni elaborati i studije o pokretanju proizvodnje u DI “Sanica”, koji bi mogli biti ustupljeni potencijalnim investitorima.

Predstavnici katarske grupacije su najavili kako planiraju investirati četiri miliona maraka u obnavljanje proizvodnog procesa, te u konačnici otvaranje 200 radnih mjesta. Inače, oni se bave metalskom industrijom i građevinarstvom, razgranate poslove imaju u nekoliko arapskih zemalja te planiraju svoje širenje na prostoru Evrope.

Podsjećamo da je DI “Sanica” u poslijeratnom periodu doživjela dvije neuspješne privatizacije, a proizvodnja je potpuno obustavljena prije devet godina. Nakon što je firma otišla u stečaj, prije dvije godine kupilo ju je preduzeće “Unskosanske šume”. Tada je planirano da se ponovo pokrene proizvodnja u “Sanici”, ali to do danas nije učinjeno. – pišu nezavisne.

Related posts