KANTONALNO TUŽILAŠTVO VODI ISTRAGU: Sporna dozvola za rad Visoke međunarodne škole iz Cazina!?

Visoka međunarodna škola Cazin ne ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja za izvođenje studijskih programa na 18 odsjeka. Nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila nepravilnosti u radu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK donijelo je krajem prošlog mjeseca Rješenje u kojem stoji da ova škola ima rok od dva mjeseca da ispuni uvjete kada su u pitanju propisi za visoko pobrazovanje u USK. U ovoj obrazovnoj ustanovi saznali smo da se radi na ispunjavanju uslova iz rješenja, ali i da o samom rješenju istragu vodi Kantonalno tužilaštvo.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove postupajući po pismenom zahtjevu, izvršila je u augustu prošle godine inspekcijski nadzor u Visokoj međunarodnoj školi u Cazinu.Tom prilikom utvrđeni su određeni nedostaci.

O svemu je obaviješteno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK. Ono je potom imenovalo Komisiju čija je zadaća bila provjeriti da li ova visokoškolska ustanova ispunjava uvjete za rad. Krajem prošlog mjeseca, a na osnovu izvještaja Komisije, Ministarstvo obrazovanja je donijelo Rješenje po kojem škola u Cazinu mora u roku dva mjeseca uskladiti rad sa Zakonom o visokom obrazovanju USK.

Menadžer Visoke međunarodne škole Goran Lalović je u izjavi za našu kuću kazao da ova obrazovna ustanova radi na ispunjavanju svega što je naloženo od strane resornog ministarstva.

U međuvremenu naša medijska kuća je zaprimila dopis od direktora Međunarodne škole prof.dr. Refika Ćatića u kojem stoji da, vezano za ovaj slučaj, nitko iz škole ne može davati izjave za medije, jer Kantonalno tužilaštvo vodi istragu po pitanju Rješenja o neispunjavanju uvjeta rada. Glasnogovornica tužilaštva Jasmina Husić potvrdila je da postoji prijava vezano za izdavanje dozvole za rad ovoj školi i da u tom pravcu Tužilaštvo vrši određene provjere. Inače, u Visokoj Međunarodnoj školi Cazin, u kojoj je zastupljeno 18 odsjeka, dodaju da će škola ubrzo iznaći rješenje za ove probleme, jer je ona, kako kažu, važan segment u sistemu obrazovanja u USK.

/rtvusk

Related posts