Kantonalni sud u Bihaću: Sovilju i Galiću ukupno 17 godina za zločin u Ključu

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Gorana Sovilja i Petra Galića na ukupno 17 godina zatvora zbog zločina počinjenog u Ključu.

Sovilj je osuđen na deset, a Galić na sedam godina zatvora zbog ubistva civila Mehmeda Harambašića i pljačku njegove imovine 1992. godine u Ključu.

Ova presuda dvojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) je izrečena nakon obnovljenog suđenja koje je naložio Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH), nakon što je ukinuo prethodnu presudu kojom su bili osuđeni na po deset godina zatvora.

Prema presudi, Sovilj i Galić su 31. maja 1992. godine došli do kuće Mehmeda Harambašića u Sanici (općina Ključ), gdje su u njegovom ugostiteljskom objektu konzumirali alkoholna pića, a potom ga izveli. Sovilj je proglašen krivim da je ispalio četiri metka u Harambašića. Sovilj i Galić su, kako stoji u presudi, potom otuđili vozilo ubijenog.

– Vijeće je, kada je u pitanju Petar Galić, prihvatilo sve navode optužnice i navedene radnje, osim da je ubio Mehmeda Harambašića – kazala je Fikreta Hadžić, predsjednica Sudskog vijeća.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

(Faktor.ba)

Related posts