Kantonalni inspektori će opet u kontrolu rada tržnica

Zahvaljujući posljednjim zajedničkim pojačanim inspekcijskim kontrolama kantonalnih i federalnih inspektora u Unsko-sanskom kantonu, s ciljem suzbijanja sive ekonomije i rada na crno, broj izdanih prekršajnih naloga znatno je smanjen u odnosu na prethodni period, naročito u primjeni Zakona o radu i Zakona o fiskalnim sistemima. To govori da naši poslodavci imaju manji broj radnika na crno i da su se više uredovali po pitanju evidentiranja prometa posredstvom fiskalnog uređaja.

Nakon nedavno provedenih pojačanih inspekcijskih nadzora inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove u USK, kantonalni inspektori obavljaju svoje uobičajene aktivnosti, najviše inspekcijske nadzore po brojnim zahtjevima stranaka. Kantonalni veterinarski inspektori najviše provode inpekcijske nadzore na izbijanju zarazne bolesti preživara, plavog jezika.

„Odmah poslije prijava koje dobijemo ovdje iz veterinarskih stanica ili vlasnika životinja, veterinarski inspektori odmah izlaze na mjesto događaja i kompletno stado stavljaju pod službenu kontrolu u kojima je utvrđena ta bolest, radi daljeg praćenja stanja te bolesti“, kaže Mahmut Jukić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Vlasnicima zaraženih stada inspektori nadalje propisuju određene mjere u cilju suzbijanja te bolesti, a kako bi na osnovu obavljenih analiza, u narednom periodu vlasti na državnom nivou propisale određena sredstva za preveniranje bolesti plavog jezika.

Kako je najavio direktor Jukić, kantonalni inspektori će u narednom periodu provoditi kontrole izvršenja rješenja subjekata koji pružaju usluge tržnice na malo i fizičkih osoba koje se bave trgovinom na tržnicama.

„Prije desetak dana smo organizirali kontrole izvršenja rješenja samo kod trgovaca koji se bave uslugama tržnice i nismo zadovoljni dosadašnjim rezultatima jer nedostaci nisu otklonjeni u potpunosti. I dalje imamo tamo veliki broj malih trgovaca koji prodaju svoju novu industrijsku robu bez odobenja za rad“, kaže direktor Jukić.

Na pojedinim tržnicama nisu osigurani pijačni redovi ili se oni ne poštuju, dodaje Jukić i naglašava kako je svim tržnicama uputio upozoravajuće pismo u kojem su najavljene ponovne inspekcijske kontrole njihovog rada.

„Nelogično je da mi u našem kantonu imamo neuređene pijace. Obzirom da smo iscrpili sve preventivne mjere, naši kantonalni inspektori će biti prinuđeni u narednom periodu poduzimati i represivne mjere, da izdaju prekršajne naloge pa i da donose zaključke o prinudnoj zabrani rada na određenim pijacama na kojima nisu otklonjeni nedostaci“, kaže Jukić.

Inspektori više neće tolerisati rad trgovaca na tržnicama bez odobrenja jer su im, kaže direktor Jukić, u skladu sa odlukom Vlade Federacije, olakšane obaveze i imaju pogodnost da ne moraju posjedovati fiskalni uređaj posredstvom kojeg bi evidentirali svoj promet. Stoga imaju sve pogodnosti da se registriraju kao legalni trgovci.

rtvusk.ba

Related posts