Kantonalna inspekcija: U Nacionalnom parku UNA zatečeno 60 objekata bez odobrenja za rad

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u posljednje vrijeme provela je pojačani kombinovani inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata i objekata za smještaj u domaćinstvu na području Kantona. Fokus nadzora bilo je područje Nacionalnog parka Una. Izvršeno je 160 inspekcijskih nadzora, 60 objekata je zatečeno bez odobrenja za rad, 19 radnika nije prijavljeno, 25 objekata ne posjeduje fiskalne račune, te je uočen niz drugih napravilnosti. Izdano je ukupno 48 prekršajnih naloga u vrijednosti od skoro 42.000 KM.

Naime za 8 dana 6 timova tržišnih inspektora i inspektora rada zajedno sa inspekcijom Centra za rad sa strancima obavilo je nadzor 160 ugostiteljskih objekata i smještajnih kapaciteta u domaćinstvima.

Tokom nadzora obavljena je i kontola 429 radno angažovanih lice u tim objestima, od kojih 19 nije imalo ugovor o radu. Po tom osnovu izdano je 13 prekršajnih naloga u vrijednosti 11.800 KM. Prekršajni nalozi izdani su i za neuvezanost u fiskalni sistem, konkretno u 25 objekata.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Mahmut Jukić naglašava da se na kantonalnom nivou, ukoliko želimo imati svi zajedno koristi od turizma i prirodnog bogatstva, treba ići na donošenje zakona o ugostiteljstvu, o turizmu, ali i raftingu na rijeci Uni.

U Inspekciji dodaju da imaju korektne odnose sa drugim institucijama koje tretiraju oblast turizma. Te da će ovakve zajedničke nadzori nastaviti će se i dalje, kako bi svi pružatelji usluga poslovali u skladu s propisima, ali i kako bi gosti i turisti bili što zadovoljniji sa pruženim uslugama.

rtvusk.ba

Related posts