Kantonalna bolnica u Bihaću bogatija za aparat za ultrazvučnu operaciju mrene

Kantonalna bolnica ”Dr. Irfan Ljubijankić” nabavila je aparat za ultrazvučnu operaciju mrene. Trenutno je u toku edukacija ljekara, nakon koje će ova operacija biti omogućena svim pacijentima, koji su do sada morali ići u druge veće kliničke centre ili privatne zdravstvene ustanove.

Radi se o trenutno najsavremenijem aparatu za fakoemulzifikaciju, odnosno ultrazvučnu operaciju mrene, čija je vrijednost oko 100.000 maraka. U Kantonalnoj bolnici u Bihaću danas se već počelo sa operacijama katarakte na prednjem segmentu oka, sa implantacijom interokularne leće. Operacije izvodi docent doktor Emir Čabrić iz Poliklinike sa dnevnom bolnicom Doboj Jug, u saradnji sa ovdašnjim ljekarima, koje ujedno i educira. Dr. Čabrić kaže da je to ‘zlatni’ standard u hirurgiji katarakte i oftamologije u svijetu, te da je oprema na kojoj se radi vrhunska, a poželjeli bi je i puno veći centri.

„Pacijenti idu u Tuzlu ili Sarajevo, ili u privatne ustanove, a operacija ZZO Bihać košta oko 1.300 KM. Osim toga, pacijenti plaćaju i implantacioni materijal od 300 do 600 KM“, kaže dr. Čabrić.

Dodaje da uz to pacijenti trebaju dva puta otići, pređu 1.200 kilometara potroše vrijeme i novac, te da čekaju termin.

„Na ovoliki broj stanovnika u Kantonu mi očekujemo 1500 do 2000 operacija godišnje. To je ogroman posao. I te se operacije rade negdje drugdje. Neko uzme novac za to, da li u javnim ustanovama, da li u klinikama, da li u privatnim. Smatram da ovo što posjeduje naše odjeljenje je apsolutno dovoljno da se u potpunosti preuzme ta usluga i da se ljudi više ne šalju van Kantona“, kaže dr. Čabrić.

„Kada ga usavršimo ovaj operativni zahvat bit će vrlo jednostavan, rutinski, pacijenti će biti zadovoljni“, kaže prim.dr. Suada Velagić, načelnica Očnog odjela KB.

Dodaje da će se educirati prvenstveno mladi kadrovi, ako je potrebno da odu i u inozemstvo da što prije usavrše ovu tehniku i počnu s radom. – piše rtvusk.

Related posts