Kameni srebrenički cvijet: U Engleskoj otvoren spomenik genocidu u Srebrenici

Kršćanska zajednica mladih iz Stoke on Trenta izgradila je u ovom gradu u Engleskoj spomenik žrtvama genocida u Srebrenici, koji je otvoren u petak.

Spomenik, koji će podsjećati na više od 8.000 ubijenih Bošnjaka, uglavnom odraslih muškaraca i dječaka, dizajnirali su članovi iz Kršćanske zajednice mladih (YMCA North Staffordshire) kao i njihove kolege sa Staffordshire univerziteta, koji su ranije posjetili Bosnu i Hercegovinu i Srebrenicu kako bi iz prve ruke naučili o najvećem genocidu na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Spomenik se nalazi ispred sjedišta Kršćanske zajednice mladih. Izgrađen je u obliku „srebreničkog cvijeta“.

Aida Salkić-Haughton (Hotn), iz Kršćanske zajednice mladih, rekla je ranije za novinsku agenciju Patria da je sretna da može biti dio obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Moramo naučiti mlade ljude kako se zločin iz mržnje lako može pretvoriti u nešto okrutno i nešto što je nemoguće ispraviti – rekla je Salkić-Haughton.

– Pozivamo ljude iz cijele regije da nam se pridruže i odaju počast žrtvama – dodale je Salkić-Haughton. Ona ulaže mnogo napora kako bi što više ljudi u Engleskoj saznalo istinu o genocidu u Srebrenici, piše Patria.

Related posts