Kako smanjiti račun za struju: Ovi trikovi će pomoći kućnom budžetu

Provjerite ispravnost uređaja, jer neispravni mogu “vući” puno više električne energije, a u isti mah slabije grijati. Kad je moguće, perite veš hladnom vodom, a sušilicu ne pretrpavajte

Hladni jesenji dani učinili su da više vremena provodimo kod kuće, više kuhamo, usisavamo, palimo jednu, drugu, treću mašinu… Točak na satu koji mjeri struju samo se okreće, a računi su, kako se približavamo zimi, sve veći. Pitate se kako uštedjeti?

Nije samo gašenje svjetla, kad izlazite iz prostorije, jedini način da štedite kilovate i tako smanjite račun. Još je, ističu stručnjaci, puno legalnih trikova koje svako od nas može primijeniti u svom domaćinstvu. Evo nekih:

Provjerite ispravnost uređaja za grijanje i hlađenje

To je vrlo važno, jer neispravni mogu “vući” puno više energije, a u isti mah slabije grijati ili hladiti. Provjerite ventile na radijatorima i očistite filtere na klima-uređajima. Ovo vam se možda čini kao besmislica, ali vjerujte promjenu ćete uočiti već nakon mjesec.

Perite veš hladnom vodom kad je to moguće

Jedini način da smanjite troškove struje, kad perete veš, jeste da isključite grijanje i to uradite na hladno kad god možete, jer grijači u veš-mašini troše puno više struje.

Ne pretrpavajte sušilicu

Ako koristite sušilicu, nema načina da smanjite potrošnju. Jedini savjet je da je ne pretrpavate, jer će u suprotnom uređaj morati upotrijebiti duplo više snage kako bi se sve propisno osušilo.

Jeftina struja

Raspitajte se kad su jeftini sati, pa pranje, peglanje i usisavanje obavljajte u to vrijeme.

Mašina za posuđe

Pranje posuđa na nižoj temperaturi nije baš pametna opcija zbog bakterija koje se mogu razmnožiti od ostataka hrane. Ali ono što možete uraditi jeste da uključite mašinu samo da opere, a ne i da osuši posuđe. Nakon pranja možete ga sami posušiti salvetom.

Televizor, računar, konzola

Na televizore, računare i konzole u prosječnoj porodici odlazi 17 posto od ukupnog računa za električnu energiju, što nije pretjerano mnogo. Međutim, i to možete smanjiti ukoliko konzole isključujete iz struje kad ih ne koristite, a računare namjestite na „sleep mode”. Preporučuje se i isključivati televizor iz utičnice ako odlazite na godišnji odmor ili službeni put.

Sve uređaje na produžni kabal

Konstantno isključivanje aparata iz električne energije može biti poprilična gnjavaža. Najednostavniji način da riješite problem, a pritom uštedite poneki kilovat, jeste da uređaje uključite u produžni kabal koji ima prekidač, a kojeg ćete, kad uvečer krenete na spavanje ili ujutro na posao, jednostavno isključiti.

(Faktor.ba)

Related posts