Kako je zelenaš prevario vlasnika ćevabdžince “Kod Muje”

Protiv Banjalučanina Željka Kovačevića (42), zvanog Strijelac, potvrđena je optužnica koja ga tereti da je zelenaštvom uzeo 24.800 maraka od Amira Smailagića, vlasnika banjalučke ćevabdžinice “Kod Muje”.

Optužnicu je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, a potvrdio banjalučki Osnovni sud. U optužnici se navodi da je Kovačević u januaru prošle godine u Banjoj Luci sa Smailagićem dogovorio da mu pozajmi 24.000 maraka, s tim što nisu precizirani ni način ni uslovi vraćanja duga.

“On je oštećenom u tri navrata isplatio novac. Prvi put dao mu je 5.000 eura, drugi put 3.000 eura, a treći put 4.000 eura, a pri trećoj isplati, koristeći lakomislenost i nedovoljno iskustvo oštećenog, saopštio mu je da mu svakog desetog u mjesecu mora isplaćivati kamatu u iznosu od 20 odsto od pozajmljene glavnice”, navodi se u optužnici, prenose Nezavisne novine.

Dakle, kamata mjesečno iznosi 4.800 maraka, koliko mu je Smailagić odmah dao, te mu je od marta do septembra nastavio plaćati 5.000 maraka kamate, i tako, ukupno iskeširao 39.800 KM. Smailagić, međutim, tada shvata da neće moći da ispoštuje dogovor, pa se odlučuje da podigne kredit u banci i plati sva svoja dugovanja Kovačeviću, o čemu ga je i obavijestio u oktobru.

“Zamolio ga je da mu obustavi obračun kamate za naredne mjesece i da će mu vratiti glavnicu, ali kako je tek u aprilu ove godine dobio od banke traženi kredit, Kovačević je tada tražio da mu se isplati 65.000 KM, što je nesrazmjerno sa iznosom koji je pozajmio”, stoji u optužnici.

Na kraju su se njih dvojica 22. aprila ove godine oko 11.25 u Krfskoj ulici sreli, te je Smailagić dao Kovačeviću 5.000 maraka, a potom je optuženi za zelenaštvo i uhapšen.

Kovačević je odranije poznat policiji po brojnim krivičnim delima, uglavnom krađama i provalama. Hapšen je 2011. godine u velikoj policijskoj akciji “Strijelac”, kada je i “zaradio” nadimak. Kovačević je osuđivan više puta, a ranije je odslužio kaznu od 11 godina zbog razbojništava.

Interpol iz Zagreba je za njim raspisao potjernicu zbog pokušaja ubistva i pljačke.

Related posts