Kako će Bihać birati – glasati ?!

Bihać je medu rijetkim bosanskohercegovačkim općinama u kojima se u protekle četiri godine osjetio pomak. Projekti razwja, infrastrukture, a uz novo lice dobio je i status grada.Koliko god da je bilo iznenadenje – pobjeda SDAovog načelnika, prije četiri godine, počela je vraćati vjeru gradanima. Zbog tog, ali i još nekih drugih, u meduvremenu nastalih okolnosti, predstojeći izbori biće najveći test, upravo za
SDA.

Fuad Hambalić, predsjednik Općinske izborne komisije Bihać, podsjeća da je dvadeset političkih stranaka zadovojilo kriterije za predlaganja za Vijeće i funkciju načelnika i učestvuje u izbornom procesu. Posebnost Bihaća čini i podatak da je lista kandidata za gradonačelnika svedena sa trinaest na sedam. A svaki od njih sedam je specitičan. SDA se uz pomoć SBB bori za drugi mandat i tu žele Hadisa Jusića. Hajrudin Havić je kandidat SDP-a, a Demokratske fronte Zlatan Mizić. Nijaz Čaušević nezavisnog demokratskog iskoraka. Ejub Dizdarević je nezavisni, a Gradanski savez za gradonačelnika želi Šuhreta Fazlića.

Za trideset stolica u Gradskom vijeću bori se više od četiri stotine kandidata, medu kojima su i tri nezavisna.

Profesor Nevzet Veladžić sa Pravnog fakutteta ocjenjujući stanje je stava „da su liste bilo koje političke partije djelo par ljudi, a politički programi nisu uvjerljivi za narod i narod će opet izići, ali to bitno neće promijeniti.” Profesor Veladžić dalje smtra da će biti apstinencija biračajer „gotovo se u političkim partijama ne čini ništa da gradani izidu i gradjani će opet glasati za iste ljude iste opcije i to rade po navici…” Uobičajena komunikacija sa svojim, ali i biračima političke konkurencije, već je počela i prije zvaničnog početka predizborne kampanje.

Vjerovanje je u Bihaću da će ona proteći u pozitivnom ozračju, jer u konačnici – šta će dobiti Bišćani dok čekaju bijeli dim iz luksuzno opremljene gradske vijećnice…?!- piše rtvusk.

Related posts