Kafa, šetnja i odmor: Trebević vraća epitet najpopularnijeg sarajevskog izletišta

Desetak kilometara od Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, nalazi se planina Trebević i popularno sarajevsko izletište Brus, koje je za veliki broj Sarajlija najbrži i najljepši način bijega od svakodnevnice i gradskog smoga.

Na Trebeviću se u posljednje vrijeme grade novi objekti sa zanimljivim sadržajima za odrasle i djecu što je još jedan razlog više da veliki broj građana, kao što je to bilo i ovog nedjeljnog dana, sa porodicama i prijateljima odluči slobodno vrijeme provesti baš na ovoj planini.

I ove nedjelje, objekti sa baštama su bili do posljednjeg mjesta popunjeni, a odrasli i djeca uživali su u suncu, čistom zraku, zelenilu i sadržajima koje im pruža ova planina.

Neki su vrijeme provodili u zabavnom parku, dok su neki uživali u pogledu sa šetnica na Brusu.

Trebević, pomalo zaboravljen u poslijeratno vrijeme, polako vraća svoj stari sjaj i značaj koji je imao ranije.

Mirče Vuletić iz Sarajeva odlučio je dan provesti na Trebeviću u šetnji sa dragim prijateljima. Poručio je da se “Trebević vratio u Sarajevo i Sarajlije Trebeviću”.

“To je najljepša novost u posljednjih deset godina. Sada je posjećeniji nego prije rata. Prije rata su dolazili samo ljubitelji planina, građani nisu toliko, ali sada svi dolaze. Hvala Bogu, pa imamo tu mogućnost. To nam je jedini spas, jer živjeti u gradu zimi je katastrofa”, ispričao je Vuletić u razgovoru sa ekipom Anadolu Agency.

Prema njegovim riječima, Sarajevo je pretrpan grad, ali zato ima jako dobru okolinu.

“Za deset minuta vožnje ste usred šume. To nema nigdje. To je super, jer ljudi mogu da izađu i bave se raznoraznim stvarima”, dodao je Vuletić.

U lijepom i sunčanom danu uživala je i rođena Sarajka Dunja Sultanović, koja se prisjetila da se nekada na Trebević, tačnije, vrh ove planine, dolazilo na sankanje. Trenutno živi u Norveškoj, ali se rado vraća Sarajevu i Trebeviću.

“Nekada je bilo kao i danas, prvenstveno da se pobjegne od smoga, da se omogući djeci da udahnu svježeg vazduha. Nekada, kao i danas, nažalost, Sarajevo je zagađeno. Lijepo je da su danas izgrađeni ovi objekti i da su investitori bili zainteresovani da investiraju novac”, pojasnila je Sultanović.

Izrazila je žaljenje što do danas nisu obnovljeni olimpijski objekti na Trebeviću, kao što je bob staza.

“Međutim, to ljude nije obeshrabrilo da zadrže entuzijazam za Trebević. Drago mi je da vidim razvoj”, istakla je Sultanović u razgovoru za AA.

Među velikim brojem najmlađih na Trebeviću sreli smo i desetogodišnju Minu Ušanović koja je došla sa prijateljicama i porodicom. Kako je kazala, na planinu dolazi jako često.

“Dolazim kada god imam priliku. Najviše mi se sviđa priroda i posjećenost, ljepota i čist zrak. Dan provedemo tako što šetamo. Više mi se sviđa ovdje nego u gradu”, ispričala je nasmijana djevojčica.

Related posts