Javni protest grupe građana Velike Kladuše

Nekoliko medija je prenijelo javni stav ambasadora Jonathana Moora kako nema namjeru sarađivati sa Fikretom Abdićem, aktuelnim načelnikom općine Velika Kladuša zbog njegove recentne prošlosti.
Pouzdajući se u vjerodostojnost navedenog javnog stava ambasadora Moora dio javnosti Velike Kladuše, preciznije potpisnici ovog Javnog protesta kao pripadnici intelektualnih krugova Velike Kladuše osjećaju potrebu javnog očitovanja.

Opće je poznato da je na proteklim oktobarskim lokalnim izborima 9.026 građana Velike Kladuše dalo povjerenje Fikretu Abdiću (1939) da obavlja funkciju načelnika u narednom mandatu. Manje je znano da se radi oko 48% odazvanih na izbore ili nešto više od petine izbornog potencijala izborne jedinice 001 Velika Kladuša.

Kladuško društvo shvaćeno u najširem smislu je polarizovano oko mjesta i uloge Fikreta Abdića od davne 1985-te do danas. Rezultati proteklih 15 izbora od 18.11.1990. do 02.10.2016. na kladuškom tlu na kojem se pojavljivao Fikret Abdić kao kandidat i-ili njegove stranke jasno pokazuju uspone i padove raspoloženja građana prema Fikretu Abdiću i njegovim strankama.

Potpisnicima ovog Javnog protesta je donekle poznata Misija OSCE-a u BiH i pažljivo motrimo njeno djelovanje na području Velike Kladuše. Nadležnom Uredu OSCE-a je poznat Koncept „Unaprijedimo Kladušu zajedno“ i šest izdanja Biltena za društvena kretanja 2014-2016. Osoblju OSCE.a koje prati rad Općinskog vijeća Velike Kladuše su poznate sudbine građanskih inicijativa i apela koje su skupine građana upućivale na protokol Kolegiju Općinskog vijeća Velike Kladuše tokom proteklog mandata. Radi se o opće poznatim činjenicama da lokalne vlasti Velike Kladuše od 1995. do danas diskriminiraju medije, ignorišu građanske inicijative i apele, nepotpuno odgovaraju na vijećnička pitanja, oklijevaju sa odgovorima građanima po zahtjevima za pristup informacijama. Opći ambijent u Velikoj Kladuši je kranje nepovoljan, toksičan, a participacija građana nedopustivo nikakva. Dobar broj zdravo mislećih Kladuščana čudi blagonaklonost predstavnika međunarodne zajednice i njihovo saučestvovanje oko diskriminacije medija i ignorisanja građana na području Velike Kladuše.

Dijelu šire javnosti regiona je poznata višedecenijska diskriminacija, segregacija i satanizacija Velike Kladuše i Kladuščana ma gdje bili i šta radili od strane vjerskih, političkih i državnih institucija svih nivoa države BiH. Onima koji sumnjaju u navedeno neka ostvare uvid u skandalozne povrede ljudskih prava, ometanje uživanja građanskih sloboda, broj i tretman sudskih postupaka,… Potpisnici ovog Protesta žale što je šef Misije OSCE-a u BiH požurio sa svojim neprimjernim stavom i tako se (ne)svjesno svrstao na neočekivanu stranu.

Gospodine Ambasadore,
Možemo razumjeti i odobriti Vašu skromnu upućenost u geopolitički i društveni okvir čudnovate Velike Kladuše. Ne možemo razumjeti i odobriti da blagonaklono prešućujete diskriminacije medija i ignorisanje građana, a brzopleto reagujete u vezi Fikreta Abdića zbog pošteno odležane robije. Nema li i zasluga OSCE-a u paradoksalnim beha institucionalnim paragrafima uključivo i Izborni zakon?
Potpisnici ovog Protesta će pažljivo pratiti rad novoizabrane lokalne vlasti u Velikoj Kladuši te shodno poštivanju institucionalnosti i transparentnosti rada i djelovanja blagovremeno javno prezentovati svoja zapažanja. Očekujemo Nacrt budžeta za 2017. i Program rada novoizabranog načelnika za mandatni period kako bi mogli realnije procijeniti kladuške (ne)prilike.
I, na kraju, poštovani Moor,

Većina Kladuščana je dostojanstvena i bogobojazna čeljad koja voli svoj zavičaj i domovinu. Svašta su Kladuščani prodeverali bez i sa Fikretom Abdićem. Mnogi će nadživjeti Abdića, Vas i potpisnike ovog Protesta i ostati dostojanstveni i ponosni građani moderne Europe.

Prijatelji Redakcije ReprezenT-a: Ramo Hirkić, Amir Purić, Esad Šabanagić, Hasan Zulić, Fikret Čelebić…

S’ poštovanjem!

Related posts